Ubuntu 15.10 Dostupan za preuzimanje, evo šta je novo.

Image source: (OMG Ubuntu.com)

Evo nakon punih 6 mjeseci rada i truda, Ubuntuovi developeri su konačno dostavili novi Ubuntu Linux15.10 Wily Werewolf (Wili Vukodlak). Čudno je što je Canonical svom novom Ubuntu-u dao ime po legendarnom mitološkom biću ali je zasigurno i vrijedan svoga imena. 
Odmah na početku da napomenem kako nema znatnih promjena u pogledu interfejsa, radnog okruženja, niti njegovih standardno upakovanih aplikacija, ali Ubuntu u ovom izdanju doduše donosi neke novine. GNOME radno okruženje Desktop površine je sada verzije 3.16. Unity, podrazumjevano Ubuntu radno okruženje je takože ispolirano i od bagova operirano. 

Unity 7.3.3 je sada uključen i u Ubuntu 15.10 te je poprimio neke manje zakrpe bagova, tu je novi Linux 4.2 kernel. Kod Unity-a mi se najviše sada dopada to što je moguće ikonu aplikacije iz Dash-a poslati na Desktop te tako stvoriti prečicu za pokretanje aplikacije. 

U pogledu radne površi novi Ubuntu je dobio i svoju novu pozadinu. Doduše, ništa posebno što bi trebalo da nas oduševi ali se uvijek može promjeniti željena pozadina umjesto ove koju donosi Ubuntu 15.10. 

Podrazumjevana nova pozadina Ubuntu 15. 10 

Kao što sam rekao, bitnih promjena u interfejsu Ubuntu 15. 10 i ne donosi, pa je tako radno okruženje, ponašanje samog sistema, šminkanje interfejsa uvijek dostupno uz naravno, seriju besplatnih i super kul tema dostupnih za sva ranija i novija Ubuntu izdanja. Ubuntu 15. 10 donosi i jednu novu temu a to je Arc tema koja izgleda zaista predivno na desktop-u. 

Arc Ubuntu Linux theme

I po dobro poznatoj tradiciji, Ubuntu Linux uvijek dolazi sa setom predinstaliranih aplikacija od popularnog Libre Office-a 5. 0. 2, Chromium-a, Googleovog open source web preglednika i još mnogo toga. Naravno, tu je kao i uvijek lista 10 stvari koje trebate uraditi nakon instalacije Ubuntu-a 15. 10 koju možete pogledati u linku ispod ovog članka. 

Sloboda je na vama, želite li uraditi clean install Ubuntu-a 15.10 ili čekati da se pojavi upgrade dialog odakle možete uraditi upgrade s Ubuntu-a 15. 04 na novi Ubuntu 15. 10. Moje mašine će se malo načekati dok poprime svježiji upgrade i novi Ubuntu 15. 10. A o tom po tom.  Ubuntu 15. 10 možete preuzeti klikom na donji link, sretno sa instalacijom i korištenjem.

http://releases.ubuntu.com/15.10/?utm_source=omgubuntu



Do narednog čitanja.

Lista poveznica:

Ubuntu 15.10 Available to Download, This Is What’s New
http://www.omgubuntu.co.uk/2015/10/ubuntu-15-10-download-review-new-features  

10 Things To Do After Installing Ubuntu 15.10
http://www.omgubuntu.co.uk/2015/10/10-things-to-do-after-installing-ubuntu-15-10
Share:

No comments:

Post a Comment

My Twitter news

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Pages

Theme Support

Need our help to upload or customize this blogger template? Contact me with details about the theme customization you need.