Web Dev Kurs u tijeku!



Iako sam još prošle godine položio cio HTML/CSS kurs na popularnoj koding platformi CodeCademy, morao sam na neki način da ojaćam stečeno znanje i vještine i kreiram svoj prvi HTML/CSS projekat odnosno web site iz temelja. 

 Kurs koji traje na platformi CodeCademy ima za cilj da se u tri dana aktivnog web developmenta razvije cijela i u potpunosti operabilna web stranica za AIRBNB agenciju. Kurs za sada napreduje jako dobro i trenutno se radi na CSS-u web stranice koja bi polahko trebala da dobije svoj izgled.

Vjerujem da većina zna šta je to HTML i CSS i da ste se već i ranije susretali s ovim pojmovima kako u teoriji tako i u praksi. Ali, sigurno je da neki i ne znaju šta je to HTML a šta CSS. Evo ukratko objašnjena šta je jedan a šta drugi.

HTML je skračenica za (Hyper Text Markup Language) - jezik kojim se pišu web stranice a koje vaš omiljeni pretraživać bio to Google Chrome, Safari, Mozila, ili sada Microsoftov Edge web browser može da pokrene. U osnovi se radi o linijama teksta koje se sortiraju u niz HTML funkcija odnosno tagova koji obrazuju okvir web stranice.

Kasnije se dodatkom CSS-a uljepšava izgled vaše web stranice, boje, pozadina, fontovi, animacije i još mnogo toga drugog. CSS inaće je skračenica od engleske riječi što znači (Cascading Style Sheet). 

Dakle, ovaj web dev kurs će da traje puna tri dana sa po tri sata radnog vremena kako bi se web strani ca izradila i tako postala operabilna. Ovaj blog će da prati cijeli kurs uz dodatak nekih radova iz WebDev radionice na istoimenu temu ovog posta. 

Više o HTML-u možete pogledati na popularnoj platformi: 

O CSS-u za više pogledajte ovdje:

Share:

No comments:

Post a Comment

My Twitter news

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Pages

Theme Support

Need our help to upload or customize this blogger template? Contact me with details about the theme customization you need.