AKCIJA: Ja Sam Muzej


Akcija: #jasammuzej (Slika ponosno izrađena koristeči GIMP i Linux Mint)

Teško je biti civilizovani čovjek bez poznavanja prošlosti i kulture svoje zemlje pa je stoga jako bitno da se prošlost i običaji očuvaju na svaki moguči naćin za buduće naraštaje. Vidite, tako je trenutno kod nas u Bosni gdje je Zemaljski muzej  Bosne i Hercegovine, jedna od 7 veličanstvenih institucija opčeg i nacionalnog značaja tri godine već zatvorena. 

Već tri godine stanovnici grada Sarajeva, prolaznici i drugi turisti s zaprepaštenjem gledaju one dvije daske kojima su zabarakadirali vrata kao znak upozorenja da se kultura ne može platiti niti kupiti i da država treba da uzme stvari u svoje ruke i konačno rješti status onih radnika koji vrijedno rade i čuvaju nacionalno blago naše zemlje.


Zemaljski muzej u Sarajevu je zatvoren za javnost 2012. godine

Kako bi radnici okončali trogodišnju agoniju neisplačenih plata, nerješnog pravnog i finansijskog statusa ZM-a, 1. augusta 2015. godine pokrenuta je AKCIJA: #jasammuzej sa portretiranjem radnika Zemaljskog muzeja, njihovim stavom i mišljenjima koja se svode na ljubav prema profesiji koju rade, očuvanje kulturne baštine ove zemlje, i na kraju krajeva zasluženo zarađene plate koje im još uvijek nisu isplačene a ja se nadam da će uskoro i biti. 

Ovom se akcijom želi staviti vlasti do znanja da se status Zemaljskog muzeja mora što prije rješiti i da nema potrebe da se krive njeni radnici, niti menažment te da je država ta koja mora da rješi status muzeja i njenih radnika i da započne finansiranje ove ustanove kako bi se očuvala sva njena blaga od općeg značaja za svakog pojedinca ove zemlje. 

Na kraju kao student treče godine arheologije ja se uistinu nadam da će Zemaljski muzej biti konačno otvoren, da će njegovi radnici dobiti plate svoje, i da više nikada neće biti zatvoren jer imajte na umu da se netko mora brinuti za kulturu, prošlost i običaje ove zemlje i da su upravo radnici Zemaljskog muzeja u Sarajevu najbolji stručnjaci za takav posao jer raditi u muzeju nije mala stvar to je privilegija. 

Akciju možete pratiti ovdje:
http://jasam.zemaljskimuzej.ba/o-akciji 

Bloger i autor: Amar Tufo
Amar Tufo Interactive, 2015
Share:

No comments:

Post a Comment

My Twitter news

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Pages

Theme Support

Need our help to upload or customize this blogger template? Contact me with details about the theme customization you need.