Monte Testačio - umjetnički brežuljak amfora


Dok sam bio na drugoj godini Arheologije, imao sam predmet Arheologija Rima gdje sam učio od Vilanove kulture (kultura starijeg Željeznog doba Italije oko 1100. godine prije Krista) koja se između ostalog veže za Etrurce, zatim Etrursku civilizaciju u Toskani i bogate Etrurske nekropole pa sve do vladavine Sedam kraljeva Rima kao što su: Romul, Numa Pompilije, Ancije Marcije, Tulus Hostilije, Servije Tulije, Tarkvinije Prisko te Tarkvinije Oholi.

Onda slijedi doba Republike od Brutove narodne revolucije 509. prije Krista do cara Augusta koji 27. godine prije Krista upostavlja doba Carstva i Pax Romana. Uglavnom, stvarna razlika je ta što sa gledišta struke arheologija Rima je izuzetno golema i široka, te veoma često historičari ju ne pominju kada raspravljaju Rim. Bez daljnjeg duženja, da ukrako kažemo šta je to Monte Testačio i po čemu je poznat ovaj umjetnički brežuljak?

Piše: Amar Tufo
9. Juli, 2017

Stari grad Rim je podignut oko 756. godine prije Krista na Palatinu, jednom od sedam brežuljaka grada Rima. Osim Palatina tu su Kvirinal, Viminal, Aventin, Kapitol, Cela, Eskvilin ali postoji još jedan brežuljak koji je izuzetno važan a to je Monte Testačio, brežuljak koji se nalazi iznad Aventina. Ovo je međutim umjetnički brežuljak čije ime u prijevodu s latinskog znači 'brežuljak amfora' a ime je dobio prema 25 milijona fragmenata uljanih amfora koje su posredstvom trgovine dospijevale u Rim iz malenog gradića Baetika u dalekoj Hispaniji (Claridge 1998 : 367). 


Slika 1: Monte Testačio, Italija

Uljane amfore su uglavnom korištene za transport maslinovog ulja ali i drugih namjernica kao što su začin i riba. U arhitektonskom smislu, brežuljak zahvata površinu od oko 20 000 m2 te je sagrađen u 1. stoljeću prije Krista a u upotrebi je bio sve do 3. stoljeća nove ere. Na slici dva pogledajte kako izgleda primjer jedne Španske amfore:


Slika 2: Španski tip uljane amfore (lijevo) - Afrički tip uljane amfore (desno)
Izvor slike: Prema Amanda Claridge 1998 : 367


Uljane amfore iz Baetike su bile dosta masivne skoro 50.cm a ponekada blizu 1.30. cm. Imale su prosječnu težinu od oko 30 kg a mogle su skladištiti blizu 70 kg maslinova ulja. Nešto lakše su bile uljane amfore iz Tripolitanije i one iz Bizacene u Tunisu. 


Slika 3: Španske uljane amfore

________________ Zaključak ________________

Antički Rim je sam po sebi izuzetno misteriozan govoreći s arheološkog aspekta, ali s historijskog aspekta, Rim je nekada bio svjetska velesila koja je zajedno s dobom Carstva u svom posjedu imala oko 48 Rimskih provincija među kojima se nalazila i provincija Dalmacija, Panonija, i Mezija. Stoga arheolozi imaju pune ruke posla jer nikada ne znate šta se nalazi pod našim nogama, pod putevima kojima se svakodnevno vozimo, zemljom koju uremo i slično. Na kraju S.P.Q.R (Senatus Populusque Romanus). 


___________________ Izvor:___________________

1) Oxford Archaeological Guides Rome
   By Amanda Claridge © Oxford University Press
   Google Books link:  goo.gl/WcR1TS short URL
Toliko od mene za danas i do čitanja.
Share:

No comments:

Post a Comment

My Twitter news

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Pages

Theme Support

Need our help to upload or customize this blogger template? Contact me with details about the theme customization you need.