TWEAK2# Kako instalirati Javu na Linux Ubuntu 15.04 koristeči terminal?




Ranije sam pisao na svom blogu kako ukloniti Guest nalog iz Ubuntu-a 15.04 a u ovom članku imate priliku da pročitate kako preko terminala instalirati Java runtime u Ubuntu 15.04. Ovaj članak takođe predstavlja seriju tvekova koje treba da uradite nakon što instalirate ili ste prešli na novije izdanje ove popularne Linux distre. Dobro vam je poznato kako bez adekvatnog Java Runtime ne možete gledati niti jedan film pa ni pokretati Java bazirane web aplikacije pa je stoga ovaj plugin prijeko potreban i nama koji koristimo Linux. Jako vam je dobro poznato kako se na Windows-u ovaj nedostatak rješava jednom brzom instalacijom Java.exe programa dok u Linux okruženjima je to druga priča. Pa da ne dužim dalje evo kako instalirati Java runtime preko terminala u Ubuntu 15.04:

1) Otvorite Terminal i kopirajte sljedeče komande:

    sudo apt-get install python-software-properties
   sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/java
   sudo apt-get update
   sudo apt-get install oracle-java7-installer





Ukoliko ste prekopirali navedene komande onda bi vaš Ubuntu trebao da ima instaliranu Javu što bi izgledalo ovako:


Voila, uspješno ste instalirali Java Runtime. Sada je vrijeme da si nađete jedan dobar film recimo na filmoviziji koji će se uspješno pokrenuti sada kada vaš Ubuntu ima instaliranu Javu. Ugodno gledanje i do čitanja!
Share:

No comments:

Post a Comment

My Twitter news

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Pages

Theme Support

Need our help to upload or customize this blogger template? Contact me with details about the theme customization you need.