TWEAK1# Kako ukloniti GUEST nalog unutar Ubuntu Linux 15.04




Ubuntu 15.04 Vivid Vervet je več odavno izašao pa je kao takav donjeo niz novina koje su nas jako prijatno iznenadile. Iako Ubuntu Linux koristim već pune četiri godine mogu da kažem da sam podosta stvari naučio i nastojim stalno da naučim nešto novo u vezi s Ubuntu-om. Tako da večina nas koji smo uradili upgrade sa starije verzije Ubuntu 14.10 Utopic Unicorn na Ubuntu 15.04 susreli smo se sa guest nalogom koji omogučava bilo kome da zaobiđe lozinku i uđe u vaše računalo. Doduše, u guest modu cio vaš rad se gubi po isključivanju vašeg računala. Ali ako želite da onemogučite guest nalog evo kako to vrlo lahko možete uraditi preko terminala.

_____________
Napomena: Ovo je isključivo autorski članak i komande koje su napisane u njemu su testirane u stvarnom okruženju. Imajte na umu da pogrešnom upotrebom ove komande sistem može upasti u tzv. slabi-grafički mod što se jako teško da oporaviti zato pažljivo kada upotrebljavate ovaj članak ili bilo koju njegovu komandu koja je ovdje navedena. Autor se ograđuje u potpunosti od bilo kakve štete nastale korištenjem ove komande ili upotrebom ovog članka.

________________


1) Prvo otvorite vaš Terminal i unesite ovu komandu:

gksudo gedit /usr/share/lightdm/lightdm.conf.d/50-ubuntu.conf

 - Nakon što unesete ovu komandu u terminalu stisnite Enter. Tada će vam se    pojaviti prozor koji traži da unese vašu sigurnosnu lozinku:





Po unosu vaše lozinke pojavit će se drugi prozor, tačnije gedit text urednik u koji treba da unesete sljedeću komandu:

allow-guest = false


Nakon što ste unjeli ovu komandu potrebno je da spasite izmjene koje ste napravili i da restartujete vaše računalo kako bi izmjene uzele efekta. Ako ste sve napravili kako sam ovdje objasnio onda bi se vaš Ubuntu u narednom pokretanju trebao podiči bez guest naloga što znači da ste da isključili.


Voila, isključili ste vaš guest nalog. Sada samo vi možete da koristite vaš Ubuntu Linux bez brige da će netko drugi 'hakirati' ili zloupotrijebiti vaše računalo kako bi se dokopao bilo kakvih 'korisnih' podataka ako takve imate.

______________
Korisni linkovi:
______________

Kako da otklonite 'system is running in low-graphic mode' u Ubuntu-u:




Share:

No comments:

Post a Comment

My Twitter news

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Pages

Theme Support

Need our help to upload or customize this blogger template? Contact me with details about the theme customization you need.