• This is default featured slide 1 title

    Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by NewBloggerThemes.com.

  • This is default featured slide 2 title

    Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by NewBloggerThemes.com.

  • This is default featured slide 3 title

    Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by NewBloggerThemes.com.

  • This is default featured slide 4 title

    Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by NewBloggerThemes.com.

  • This is default featured slide 5 title

    Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by NewBloggerThemes.com.

Šta je Ubuntu Tweak?




Održavanje Ubuntu Linux-a može biti jednostavno kada imate kvalitetan program koji je upravo za to dizajniran. Predstavljamo vam Ubuntu Tweak, aplikaciju koja je kompatibilna sa Debian Linux-om, Ubuntu-om i Ubuntu derivatima. Dostupna preko službenih repozitorija ali i svoje web stranice koja korisniku omogučava vrlo jednostavnu instalaciju Ubuntu Tweak.deb datoteke kroz Ubuntu Software Center. Aplikacija je kompatibilna sa skoro svim Ubuntu izdanjima što uključuje i posljednje aktuelno izdanje Ubuntu Linux 15.04 Vivid Vervet.


Slika1: Izgleda Ubuntu Tweak-a.

Nakon instalacije doćekat će vas bogat grafički interfejs koji daje podatke kako o verziji Linux kernela, Ubuntu distri koju koristite te vrijeme posljednjeg update-a koje ste uradili. 



          Slika2: Čišćenje i brisanje nepotrebnih datoteka koristeči Computer Janitor.

Ubuntu Tweak je izuzetno bogat opcijama te korisniku omogučava uklanjanje nepotrebnog smeča i detaljno čišćenje samog Ubuntu-a, instalaciju novih tema, njihovu primjenu na sam sistem, podešavanje fontova, tvekovanje Unity grafičkog okruženja i mnoštvo drugih korisnih stvari.


Slika3: Twekovanje Unity-a koristeči Ubuntu Tweak.

Osim podešavanja grafičkog izgleda vašeg Ubuntu-a, Ubuntu Tweak je bogat sa nizom aplikacija koje možete instalirati na vaš Ubuntu, kako novije stabilno izdanje Google Chrome-a, Virtual Box-a, do vrlo močnog Cairo Dock aplikacijskog launčera. Osim navedenih, Ubuntu Tweak vam omogučava da instalirate i neke ćesto korištene razvojne alate ukoliko ste programer pa vam se tu nudi QtIDE, CodeBlocks, NET Beans, Anjuta i mnogi druga razvojna integrisana okruženja. 


Slika4: Instalacija novijih programa za Ubuntu Linux preko Ubuntu Tweak-a.

Ukoliko želite da vaš Ubuntu Linux bude uvijek čist, brz i stabilan sa najnovijim verzijama svojih upravljačkih programa, onda vam svakako preporučujemo da instalirate i probate Ubuntu Tweak, doktora za Ubuntu Linux. Ubuntu Tweak možete dobaviti preko službene web stranice klikom na donji link: 



Toliko od mene za sada i do narednog čitanja!

Napomena: Svi tekstovi objavljeni na ovom sajtu su isključivo autorski. Ukoliko su korišteni prevedeni tekstovi ili članci drugih osoba, internet magazina ili online izvori, prilikom citiranja su navedeni linkovi do izvornih članaka njihovih uvaženih autora. S poštovanjem, AmarTufoInteractive!
Share:

TWEAK#3: Kako onemogučiti Ubuntu error report?




Iako Linuxolike distribucije važe za jako stabilne operativne sisteme što najbolje znamo mi kojih ih već duže vremena koristimo, nitko od nas ne voli da nam Ubuntu Linux konstantno izbaca prijavu o greškama. Naime, radi se o error apletu koji vam javlja kada Ubuntu Linux postane nestabilan ili neka aplikacija koja se nije u cjelosti instalirala. Ovakav scenario se dogodi ćesto kada se radi radi upgrade postojeće Linux Ubuntu distre na novije izdanje. No, obzirom da je Ubuntu zajednica nedavno poradila na rješenju ovog problema evo kako možete isključiti Ubuntu error report u Ubuntu 15.04:

 - - Otvorite terminal i kopirajte ovu komandu:

 sudo apt-get purge apport

- - To bi bilo to. Sada vam vaš Ubuntu 15.04 neće više izbacati dosadne prijave o greškama svaki put kada se ista pojavi. 

Ugodno korištenje Ubuntu Linux i do čitanja!
Share:

NARODI s MORA privedeni kraju!


Prošlo je više od mjesec i po dana kako sam zapoćeo rad na ovom članku po imenu Narodi s Mora. Zadovoljan sam da objavim da je članak skoro završen i da će uskoro biti poslat na reviziju i naravno objavu. Kao što vidite, članak mi mnogo znači i bilo je jedno veliko iskustvo i zadovoljstvo raditi istraživanje kako bi ovaj članak bio što kvalitetnije napisan. Tako da sam puno ponosan na sebe i zato smatram da je i uredu što sam ovu vijest podjelio na svom sajtu. Moram da kažem da nije nimalo bilo jednostavno pronači odgovarajuću literaturu koja bi mi pomogla u izradi i pisanju ovog rada te stoga se želim posebno zahvaliti profesoru Adnanu Kaljancu koji mi je dao smjernice i koji me je natjerao i cjelo vrijeme opominjao da rad završim i uradim kako treba. Takođe se želim zahvaliti profesoru antičke historije Bliskog Istoka, Ericu Clineu koji mi je dozvolio korištenje prologa njegove knjige 1177. B. C - The year civilization collapsed. Ostalo ne želim da otkrivam pa o ćemu se radi imate priliku da pročitate u uvodnom razmatranju ovog rada. 

Toliko od mene za sada i do čitanja!
Share:

TWEAK2# Kako instalirati Javu na Linux Ubuntu 15.04 koristeči terminal?




Ranije sam pisao na svom blogu kako ukloniti Guest nalog iz Ubuntu-a 15.04 a u ovom članku imate priliku da pročitate kako preko terminala instalirati Java runtime u Ubuntu 15.04. Ovaj članak takođe predstavlja seriju tvekova koje treba da uradite nakon što instalirate ili ste prešli na novije izdanje ove popularne Linux distre. Dobro vam je poznato kako bez adekvatnog Java Runtime ne možete gledati niti jedan film pa ni pokretati Java bazirane web aplikacije pa je stoga ovaj plugin prijeko potreban i nama koji koristimo Linux. Jako vam je dobro poznato kako se na Windows-u ovaj nedostatak rješava jednom brzom instalacijom Java.exe programa dok u Linux okruženjima je to druga priča. Pa da ne dužim dalje evo kako instalirati Java runtime preko terminala u Ubuntu 15.04:

1) Otvorite Terminal i kopirajte sljedeče komande:

    sudo apt-get install python-software-properties
   sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/java
   sudo apt-get update
   sudo apt-get install oracle-java7-installer





Ukoliko ste prekopirali navedene komande onda bi vaš Ubuntu trebao da ima instaliranu Javu što bi izgledalo ovako:


Voila, uspješno ste instalirali Java Runtime. Sada je vrijeme da si nađete jedan dobar film recimo na filmoviziji koji će se uspješno pokrenuti sada kada vaš Ubuntu ima instaliranu Javu. Ugodno gledanje i do čitanja!
Share:

TWEAK1# Kako ukloniti GUEST nalog unutar Ubuntu Linux 15.04




Ubuntu 15.04 Vivid Vervet je več odavno izašao pa je kao takav donjeo niz novina koje su nas jako prijatno iznenadile. Iako Ubuntu Linux koristim već pune četiri godine mogu da kažem da sam podosta stvari naučio i nastojim stalno da naučim nešto novo u vezi s Ubuntu-om. Tako da večina nas koji smo uradili upgrade sa starije verzije Ubuntu 14.10 Utopic Unicorn na Ubuntu 15.04 susreli smo se sa guest nalogom koji omogučava bilo kome da zaobiđe lozinku i uđe u vaše računalo. Doduše, u guest modu cio vaš rad se gubi po isključivanju vašeg računala. Ali ako želite da onemogučite guest nalog evo kako to vrlo lahko možete uraditi preko terminala.

_____________
Napomena: Ovo je isključivo autorski članak i komande koje su napisane u njemu su testirane u stvarnom okruženju. Imajte na umu da pogrešnom upotrebom ove komande sistem može upasti u tzv. slabi-grafički mod što se jako teško da oporaviti zato pažljivo kada upotrebljavate ovaj članak ili bilo koju njegovu komandu koja je ovdje navedena. Autor se ograđuje u potpunosti od bilo kakve štete nastale korištenjem ove komande ili upotrebom ovog članka.

________________


1) Prvo otvorite vaš Terminal i unesite ovu komandu:

gksudo gedit /usr/share/lightdm/lightdm.conf.d/50-ubuntu.conf

 - Nakon što unesete ovu komandu u terminalu stisnite Enter. Tada će vam se    pojaviti prozor koji traži da unese vašu sigurnosnu lozinku:





Po unosu vaše lozinke pojavit će se drugi prozor, tačnije gedit text urednik u koji treba da unesete sljedeću komandu:

allow-guest = false


Nakon što ste unjeli ovu komandu potrebno je da spasite izmjene koje ste napravili i da restartujete vaše računalo kako bi izmjene uzele efekta. Ako ste sve napravili kako sam ovdje objasnio onda bi se vaš Ubuntu u narednom pokretanju trebao podiči bez guest naloga što znači da ste da isključili.


Voila, isključili ste vaš guest nalog. Sada samo vi možete da koristite vaš Ubuntu Linux bez brige da će netko drugi 'hakirati' ili zloupotrijebiti vaše računalo kako bi se dokopao bilo kakvih 'korisnih' podataka ako takve imate.

______________
Korisni linkovi:
______________

Kako da otklonite 'system is running in low-graphic mode' u Ubuntu-u:




Share:

U tijeku je Allegro/C++ Radionica




Proslo je vise od mjesec dana kako je pokrenuta Allegro/C++ radionica. Cilj ove radionice je ovladati C++ programskim jezikom kroz potpuno drugaciji nacin a to je razvojem 2D igre koristenjem Allegro library-a.Obzirom da sam i ranije radio u C++ programskom jeziku neke mi stvari doduse nisu bile u potpunosti jasne i tako da sam ja odlucio da te rupe u svom znanju iz programiranja popunim i naucim neke nove stvari iz C++-a te time razvijem svoju prvu 2D igru. Ja svakako necu otkrivati jos uvijek o kakvoj se vrsti igre radi ali za sada napredujem dobro. Ono sto sam dosada uspio da uradim jeste manipulacija unosom i veza korisnik + aplikacija. Ali, kako je ovo samo kratki post u kojem prenosim ono sto sam uradio ali ne sve ja vas ovim putem obavjestavam da uskoro slijedi moj Allegro Dnevnik u kojem cu u detalje prenositi svoju radionicu i rezultate svog rada objavljivati na ovom svom blogu.

Do citanja.
Share:

My Twitter news

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Pages

Theme Support

Need our help to upload or customize this blogger template? Contact me with details about the theme customization you need.