Šta je Linux ?



Linux je kernel koji pogoni linuxoliku distribuciju odnosno operativni sistem baziran na Linux kernelu ili GNU/LINUX "


Priča o Linux-u poćela je ne tako davno. Godine 1991 student završne godine računalnih nauka Helšinskog univerziteta Linus Torwalds je duže vremena radio na svom projektu koji će promjeniti svijet računalstva zauvijek. Torwalds je radio na univerzalnom kernelu za buduči operativni sistem koji je imenovao Linux. Kada ga je objavio 1991 godine sa njegovih 10 000 linija koda, nije ni sanjao da će njegov kernel pogoniti više od 700 operativnih sistema baziranih na Linux kernelu koje danas poznajemo kao Linuxolike distribucije ili jednostavno Linux operativni sistem kako večina ljudi koristi ovaj pojam. Svakako treba napomenuti kako Linux sam po sebi nije operativni sistem nego kako sam već i naveo predstavlja ime kernela koji pogoni operativni sistem ili distribuciju. Da bi se sprečila pogrešna upotreba Linux termina kao operativnog sistema računalni programer i osnivač GNU fondacije Richard Stallman je kasnije ukazao na pogrešnu interpretaciju i upotrebu samog pojma Linux te rekao kako sam pojam Linux ne može predstavljati operativni sistem ali ukoliko upotrebite pojam GNU/LINUX tada imate operativni sistem kojeg pogoni istoimeni kernel, tada je upotreba pojma valjana. Na kraju zapamtite da je Linux samo kernel koji pogoni linuxoliku distribuciju odnosno operativni sistem baziran na Linux kernelu ili GNU/LINUX.

Napomena: Ovaj tekst je isključivo autorski te odražava autorovo poimanje značenja termina Linux. Autor smatra da se terminom Linux označava kernel ali da nikako isti ne može predstavljati operativni sistem. No upotrebom pojma GNU/Linux dobijamo operativni sistem odnosno distribuciju zasnovanu na Linux kernelu u pravom smislu te riječi.

Za više o GNU operativnom sistemu pročitaj ovdje:
http://www.gnu.org/gnu/linux-and-gnu.html

Velika zabluda: Jeli Linux ili GNU/Linux
http://www.howtogeek.com/139287/the-great-debate-is-it-linux-or-gnulinux/
Share:

No comments:

Post a Comment

My Twitter news

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Pages

Theme Support

Need our help to upload or customize this blogger template? Contact me with details about the theme customization you need.