Prelazite s Windows-a na Linux, onda upamtite ovih 10 stvari.



Bitka između Windows-a i Linux-a nije ništa novo ovih dana i ta bitka još uvijek traje. Posebice kada se uzme u obzir kako windowsaši smatraju da je Linux znatno komplikovaniji. Istina, prelaz na Linux nije nimalo jednostavna stvar s obzirom da se od vas traži osnovno poznavanje samog pojma Linux ali i pojma GNU/LINUX. Svakako trebate imati na umu da migracija na Linux nije i nemoguća te vam stoga donosim ovih 10 stvari koje trebate imati na umu prije nego li zamjenite vaš Windows s Linuxom. 

1. Postoji ogromna razlika između Linux-a i Windows-a

Trebate imati na umu kako je Linux potpuno različit operativni sistem od svoje konkurencije Windows-a te kao takav ima i niz bitnih karakteristika koje Windows nema. Menađer datotekama, format datoteka koji je recimo kod Ubuntu-a .deb ali ne i .exe, i najvažnije od svega, Linux uopće nije operativni sistem.

2. Odaberite vašu omiljenu Linux distru

Trebali biste utvrditi koju Linux distru želite koristiti ili trebate koristiti. Svakako će prevagnuti vaše potrebe bilo da ste developer ili prosječni korisnik koji je tek odlučio da zaplovi vodama Linux-a onda svakako trebate probati Linux Mint, Debian, Open Suse ali svakako trebate znati da je Ubuntu trenutno najpopularnija Linux distribucija.

3. Napravite Back-Up

Da vam se ne bi desilo da izgubite dragocjene podatke koje ste akumulirali na vaše Windows računalo već duže vremena, svakako si napravite rezervnu kopiju ili jednostavno podatke uplodujte na vaš omiljen server. Sada je vrijeme cloud tehnologija kada se svi naši podaci nalaze u oblaku onda zašto ne biste probali sa MediaFire-om koji vam nudi besplatnih 50 GB prostora a sve što treba da uradite je da se ulogate sa vašim facebook nalogom i započnete da koristite vaš oblak podataka. 

4. Podrška hardvera

Ćesto puta čujete u društvu koje iz neznanja mrmlja o Linux-u pa kažu kako Linux ne podržava hardver. Linux distribucije u svojim ranijim izdanjima nisu u potpunosti podržavale hardver njihovih proizvođaća što se je definitivno i promjenilo i sada skoro sav vaš hardver funkcioniše daleko bolje nego li na Windows-u. Ali za svaki slučaj provjerite. Skinite vašu omiljenu .ISO sliku distribucije, zapržite na CD, botajte iz live režima rada i moči ćete vidjeti da li je sav vaš hardver podržan. Prilično kul.

5. Zašto želite migrirati s Windows-a na Linux

Jako bitno pitanje koje svaki poćetnik u svijetu Linux-a treba sa samim sobom da rasčisti jeste i ovo: "Kojom svrhom migrirate u Linux". Ukoliko ste prosječan korisnik, entuzijazista, osoba željna novog znanja i novog iskustva onda vam svakako preporučujem da vašu Linux avanturu započnete s Ubuntu Linuxom jer je između ostalog namjenjen poćetnicima koji se tek upoznaju s Linuxom iako je Linux Pupy, distribucija bazirana na Ubuntu daleko bolja ponuda u ovom domenu od svog domačina. Ali ako prelazite na Linux samo da biste se uvjerili kako Linux nije tako komplikovana stvar kako njeni pobornici govore ili da biste dokazali kako je Linux lošiji nego li Windows onda mi je izuzetno žao što ću vas razočarati i kazati vam da nećete uspjeti. Linux je stvar izbora ali ne i prisile.

6. Naučite koristiti Linux aplikacije

Dobra večina popularnih Windows aplikacija se nalazi u svim softverskim centrima Linux distribucija ili jednostvano vam dođu predinstalirane. Tu svakako valja istači Mozilla Firefox, Google Chrome iako je Chromium preporučen, VLC Media Player, Audacity, ali i skupina razvojnih alata za one napredne korisnike i developere. 

7.  Napravite dual boot režim rada

Kada sam prvi put zaplovio Linux vodama tada sam se i susreo sa svojom prvom Linux distribucijom a to je Ubuntu. Iako sam tada bio jako neiskusan Linuxaš napravio sam najbolji izbor, nisam dirao Windows uopšte nego sam pokraj njega instalirao Ubuntu Linux i onda sam mogao da odaberem koji sistem da koristim, napravio sam dual boot. Tako sam se naučio osnovama Ubuntu Linux-a i kada sam konačno bio spreman da napravim migraciju što sam na kraju i učinio Ubuntu Linuxom sam zamjenio Windows i puno toga i naučio. Pa eto učite i vi iz mog primjera. 

8. Koristite third-party aplikacije

Danas skoro svaka popularna Linux distra korisniku omogučava da izvede sigurnu mograciju i instalaciju sistema bez imalo poteškoća ili straha da njegov hardver neće biti podržan te da bi morao možda nešto ručno kasnije podesiti. No u svakom slučaju da vaša Linux distribucija nema integrisanu skupinu alata za migraciju onda svakako naučite koristiti MoveOver 4, Deskop Migration Agent ili njima slične koje će vam pomoči u vašoj namjeri. 

9. Naučite koristiti Linux komande

Većina korisnika misli o Linux-u kao tamnom monitoru sa crnom pozadinom na kojem se izlistavaju neke čudne komande sa zelenim tekstom. Istina, komande koje Linux koristi su isključivo za napredne korisnike koji ne žele da se zamaraju sa grafičkim verzijama istih aplikacija kojima komanda odgovara. Recimo u mom slučaju kada instaliravam SDL razvojnu biblioteku to obavim preko jedne kratke meni jednostavne komande u terminalu i to je sve. Trebate svakako znati kako su komande ponekada daleko brže nego li aplikacije sa grafičkim interfejsom. 

10. Naviknite se na Linux

Isprva će vam biti doista teško da se naviknete na Linux, na novije okruženje te će vam Windows istina zafaliti. Govorim iz svog iskustva. Ali kako vrijeme bude prolazilo i vi budete učili novije stvari u vezi Linux-a sve će vam manje i manje Windows zafaliti da ćete na kraju i sami promicati korištenje Linux-a gdje god vam se za to ukaže prilika, bit ćete zadovoljni samim sobom i novim znanjem i iskustvom koje ćete moči da podjelite s vama sličnim ljudima koji takođe koriste Linux u svakodnevnom životu bez imalo nostalgije u vezi Windows-a. A ukoliko ikada zapnete tu je zajednica ljudi koja se okuplja oko svake distribucije spremna da vam ukaže bilo kakvu pomoč koju zatrebate bilo kada i da odgovori na bilo koje vaše pitanje koje imate u vezi Linux-a i vaše distribucije. I na kraju: 

" Živi slobodno, mudro biraj, biraj Linux. "


Share:

No comments:

Post a Comment

My Twitter news

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Pages

Theme Support

Need our help to upload or customize this blogger template? Contact me with details about the theme customization you need.