Nordijska mitologija: Krađa Torovog čekića


Preveo: Amar Tufo
19. August, 2016

Krađa Torovog čekića predstavlja izuzetno zanimljiv mit Nordijske mitologije gdje je Tor, bog munje odjednom prikazan kao djevojka kako bi povratio svoj čekić koji su mu ledeni divovi ukrali te odnjeli u Jutenhajm, zemlju vječnog leda. Tako Tor do jedne granice mora da sebe samog ponizi, te se prerušava u predivnu djevojku predstavljajući svoju sestru Freju kako bi povratio svoj čekić jer je takav uslov postavio jedan od divova: "Čekić je vaš ako mi dovedete Freju za ženu". Pa da li je tako zaista bilo? Pročitajte u nastavku ove priče.

__________________

Krađa Torovog čekića

Na jednom od svojih putovanja, Tor je nehotice izgubio svoj čekić Mjolnir te se u Asgard povrati bez njega. Shvativši da mu čekića nema, Tor pođe da ga traži ali čekiću ni traga. Tako se čekića dograbi div Trim te ga odnese u Jutenhajm i duboko ga zakopa kako ga Tor ne bi mogao pronaći. Tor tada shvati da mu je čekić ukraden i odnesen u Jutenhajm. On se ljutito vrati u Asgard te bogovima prenese što mu se dogodilo.

Kada im Tor ispriča kako su mu čekić ukrali divovi iz zemlje Jutenhajma, bogovi se preplašiše jer su tada znali da divovima sa Torovim čekićom u rukama ništa više ne stoji na putu do Asgarda. Loki, nevaljali bog koji je veoma ćesto bogove uvaljivao u nevolje ali ih i iz njih vadio, se uputi u Jutenhajm kako bi povratio Torov čekić. Tamo ga dočeka Trim koji je uzeo Torov čekić te upita Lokija šta on traži u Jutehajmu? Loki mu na to odgovori da je došao u potragu za čekićom na što mu Trim odgovori: " Čekić je vaš ako mi dovedete Freju za ženu". 

Loki se vrati u Asgard te saopšti Toru šta mu je div rekao. Tor tada bez razmišljanja prenese Freji da se mora udati za Trima kako bi on dobio natrag svoj čekić. Freja na to žestoko razljuti uvidjevši kako je Toru čekić draži nego njegova rođena sestra. Tada Loki smisli opasan ali mudar plan. On predloži da Tora obuku kao Freju te podvale divu Trimu kako bi povratili njegov čekić. Tada se Tor našminka, obuće vjenčanu Frejinu haljinu, nabaci veo a Loki se preruši u njegovu pratilju te se njih dvojica uputiše u Jutenhajm. 



Slika1: Tor prerušen u Freju putuje s Lokijem u Jutenhajm (Prema: Annie Klingensmith)

Kada je Trim saznao za njihov dolazak, on priredi veličanstvenu gozbu kako bi dočekao svoju novu mladu. Ne sluteći prevaru, Trim priđe pred Tora koji je bio predivno obučen i našminkan te ga poče zagledati sa svih strana misleći da je Freja. Tor iscrpljen putovanjem se dade na hranu te pojede cijelog bika i deset velikih riba koje su bile pripremljene na trpezi na što se Trim iznenadi. Tada mu Loki došapta: 

"Freja je nestrpljivo iščekivala dolazak u Jutenhajm da sedam dana nije ništa jela".

Na ovo se Trim nasmija, priđe Toru kako bi ga pogledao u lice ali se prestraši kada vidje usijane oči koje su blještile poput grmljavine. Na to mu Loki ponovo reče: 

"Freja je nestrpljivo iščekivala dolazak u Jutehajm da sedam dana nije nikako spavala".

Slika2: Trim zagleda Tora u prisustvu Lokija.


Lokijeve riječi smiriše diva te ovaj ispuni obečanje i donese čekić te ga predade u Torove ruke i dalje uvjeren da je to Freja. Kada Trim uvidje da je prevaren, Tor se dograbi čekića, razdera veo, zavitla čekićom i ubi diva jednim udarcem kaznivši njegovu krađu. 



Slika3: Tor ubija divove. 

Ubrzo nakon toga, Tor zapali dvorac te on i Loki se uspješno vratiše u Asgard. Šta je s ostalim divovima, da li su oni potjerali Tora i Lokija kako bi ih kaznili za prevaru i osvetili Trimovu smrt? Ne znamo, vjerovatno da nisu obzirom da su se divovi strašno plašili Tora i njegova čekića. No, kako bilo da bilo, bila je ovo izvanredna priča o legendarnom Toru.









________________________

Korišten izvor: Stories of Norse Gods and Heroes, 1984
                           © Annie Klingensmith,  1984
                           A Flanagan Publisher, Chicago         
Share:

No comments:

Post a Comment

My Twitter news

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Pages

Theme Support

Need our help to upload or customize this blogger template? Contact me with details about the theme customization you need.