Kako instalirati BURG boot loader?


Piše: Amar Tufo
23. August 2016

Da li vam je dosadilo gledati GRUB koji podiže vaš Ubuntu ili Mint u tekstualnom modu? Onda u ovom kratkom članku možete pročitati i saznati kako zamijeniti GRUB te na mjesto njega instalirati BURG, bolji i ljepši bootloader vašeg OS-a. Sem što dolazi sa seto predinstaliranih tema, BURG namjesto tekstualnog interfejsa kojeg koristi GRUB, donosi ljepši izgled vašeg računala tijekom podizanja operativnog sistema. Tako razaznaje i dual boot režim rada te automatski otkriva particije koje sadrže bilo koji drugi operativni sistem postavljajući Ubuntu (u ovom slučaju) kao default OS. Da ne dužim dalje, pogledajmo kako instalirati BURG na vaše računalo te ga postaviti kao default boot loader.

Šta je GRUB?




Ovo je GRUB. No, prije nego li vam pokažem Terminal komande za instalaciju BURG-a, evo ukratko da nešto kažemo o GRUB-u koji je inaće default boot loader Linux distribucija. Ukratko, boot loader je softwer koji se podiže zajedo s računalom kada se ono pokrene. Zadatak boot loader-a je učitavanje operativnog sistema i njegova kernela. Kernel na kraju učitava ostatak operativnog sistema. GRUB je inaće skračenica za GRand Unified Bootloader te se pojavio 1995. godine kao partnerski projekat pod vodstvom Erich Boleyn-a i Brian Ford-a koji su u to vrijeme radili na modifikacija FreeBSD bootloader-a simultano dodajući novije funkcije njegovom sistemu te je tako nastao GRUB. Trebao bih još dodati kako je aktuelna verzija GRUB-a v2.00 objavljena 23 Juna 2012. godine. 

Više o GRUB-u možete saznati na ovoj web stranici: 


Za razliku od GRUB-a koji donosi tekstualni boot interfejs, BURG omogučava korisniku da odabere željenu temu koju može primijeniti kao odabranu te tako imati priliku da vidi svoje računalo u sasvim osvježenijem boot režimu rada. A evo kako i instalirati BURG na vaše računalo:

Upozorenje: Upotreba navedenih komandi kao i zamjena GRUB boot loader-a može spriječiti podizanje sistema što na kraju može dovesti gubitkom Vaših podataka. Komande kao i instalaciju BURG-a radite na svoju sopstvenu odgovornost te se ja kao autor zajedno sa svojim blogom u potpunosti ograđujem od bilo kakvih šteta nastalih korištenjem navedenih komandi lii čitanjem ovog članka!

 Instalacija BURG-a preko Terminala:

sudo add-apt-repository ppa:n-muench/burg
sudo apt-get update
sudo apt-get install burg burg-themes

Nakon što dodate PPA repozitorij, morate izvesti update da se repozitoriji osvježe kako ne biste naletjeli na neugodnu update grešku. Pošto se instalacija BURG-a uspješno izvrši, morate odabrati adekvatnu particiju na koju želite postaviti BURG a to možete uraditi unosom sljedeče komande u Terminal:

sudo burg-install "(hd0)"

Sada je potrebno da izvedete kratak update BURG-a unosom ove komande u Terminal:

sudo update-burg

Ovom komandom BURG će trajno biti zapisan na vašu particiju tako da sada možete unosom ove komande u Terminal odabrati željenu temu prilikom butanja vašeg OS-a.

sudo burg-emu

Ukoliko je instalacija BURG-a na vašu particiju izvedena uspješno, onda tijekom izvršavanja ove komande otvara vam se Terminal emulator koji prikazuje vašu particiju gdje pritiskom na F2 taster vaše tastature možete odabrati neku od željenih tema koje BURG nudi. Evo i par screen shotova tema koje vam BURG nudi!




Ukoliko vam se BURG ne dopada te smatrate da je isuviše kompleksan po vas, onda se vrlo lahko možete vratiti na stari dobri GRUB unosom ovih komandi u Terminal:

sudo apt-get remove --purge burg burg-themes
sudo add-apt-repository -r ppa:n-muench/burg
sudo update-grub

Meni se je dopao tako da će kod mene BURG ostati. Nekako mi se dopada kitnjast i šarolik izgled koji BURG donosi za razliku od GRUB-a gdje imate osječaj da gledate staru konzolnu aplikaciju bez interfejsa, samo tekst. Šta vi mislite? Dopada li vam se više BURG ili GRUB? Vaša mišljenja ostavite u komentaru ispod ovog teksta, ugodno čitanje i do narednog puta!

Poveznice:

1. Replace GRUB with BURG to Beautify Boot Menu!
http://www.noobslab.com/2014/09/replace-grub-with-burg-to-beautify-boot.html
Share:

No comments:

Post a Comment

My Twitter news

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Pages

Theme Support

Need our help to upload or customize this blogger template? Contact me with details about the theme customization you need.