• This is default featured slide 1 title

    Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by NewBloggerThemes.com.

  • This is default featured slide 2 title

    Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by NewBloggerThemes.com.

  • This is default featured slide 3 title

    Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by NewBloggerThemes.com.

  • This is default featured slide 4 title

    Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by NewBloggerThemes.com.

  • This is default featured slide 5 title

    Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by NewBloggerThemes.com.

Kako se predstaviti na Japanskom jeziku?


Ja sam jedan od onih studenata koji se u posljednje vrijeme bave Kinom i Japanom, to jeste njihovom kulturom i historijom koju smatram jako zanimljivom. Dok je u pripremi moj novi rad iz feudalnog Japana na temu: "Tokugavin Šogunat", odlučio sam da s vama podjelim tri veoma zanimljive slike u kojima ćete naučiti kako se predstaviti na japanskom jeziku?




Na osnovu ove tri slike, ja bih se predstavio na ovaj način: 
はじめまして | わたし Amar | よろしくお願いします 

U prevodu bi ovo značilo: Zdravo, ja sam Amar, molim vas budite fini prema meni!

Eto, sada znate kako se predstaviti na japanskom jeziku. U narednom članku, vidjet ćemo kako se kažu dani na japanskom jeziku, a do tada veliki pozdrav i do čitanja. 

Korisni link:
Share:

Comet Shooter - kratak sumary

Comet Shooter v1.0

Ja sam već ranije objavio naziv svoje 2D igrice Comet Shooter koju razvijam unutar Visual C++ 2008 IDE-a koristeči Allegro5 tehnologiju. U ovom članku ja ću se ukratko osvrnuti na igricu na ono što je do sada urađeno. Dakle, za sada kao što vidite, igrica je imenovana Comet Shooter v1.0. Igrica je nastala u okviru 2D game dev kursa objavljenog na web stranici http://fixbyproximity.com/2d-game-development-course/ ili 2D game development course koji prikazuje razvoj 2D/Allegro5 igrice iz skratch-a uvaženog autora po imenu Mike Geig

Kako bi razvojem ove igrice izvukao maksimum znanja što iz C++ programiranja pa tako i Allegro5 biblioteke, ja sam kreirao Allegro radionicu koja ima za cilj razvoj programa koji rješavaju adekvatne funkcije igrice na kojoj radim uz mogučnost da se isti djelovi kod mogu kasnije primjeniti za potrebu razvoja drugih igrica. Do sada su objavljena dva Allegro Lab-a koja sam u potpunosti napisao ja i objavio na ovoj svojoj web stranici. Prvi lab prikazuje kreiranje primitivne while petlje u igrici: http://www.amartufointeractive.org/2015/11/allegro-lab-ii-i-primitivna-while-petlja.html. Dok drugi lab prikazuje učitavanje željenog fonta i kreiranje escape rutine: http://www.amartufointeractive.org/2015/10/allegro-lab1-kreiranje-escape-rutine-i.html.

Kada je riječ o samoj igrici, gornja slika prikazuje prvu verziju moje igrice koja nije grafički ispolirana. U nastavku Allegro radionice i samog 2D game dev kursa, ova igrica će dobiti svoje animacije, poboljšanu fiziku kretanja, poboljšanu manipulaciju kolizije, efekte prilikom uništavanja kometa i samog broda te niz drugih poboljšanja koje bi trebalo bitno istaknuti igricu od gornje slike. U svakom slučaju, moja web stranica bit će glavni izvor informacija oko ove moje 2D igrice pa ćete biti svakako u tijeku što se tiće njenog razvoja, poboljšanja i prve verzije koja će biti uskoro objavljena za beta test i naravno probu samog game play-a.


Share:

Comet Shooter - moja prva 2D igrica


Comet Shooter v1.0 

 Prošlo je nešto više od dva mjeseca kako sam zapoćeo svoju prvu 2D space igricu odnosno Comet Shooter. Iako su ovakve igrice uveliko dosupne širom neta i to u daleko boljem izdanju što interfejsa, dinamike, fizike same igre, efekata i drugih karakteristika, ja sam i dalje ponosan na činjenicu da se radi o mojoj prvoj 2D igrici. 

Comet Shooter je napisan u Visual C++ 2008 IDE-u koristeči Allegro5 razvojnu biblioteku. Za sada Comet Shooter nije dostupan na netu ali će nakon poliranja biti objavljen na nekim od popularnih game portala kao što je Addicting Games.com ili a10games.com. Ja sam već ranije objavio kratak game play ove igrice koja je još uvijek u fazi poliranja.

Moj kratki game play možete pogledati u ovom video prilogu. 
Share:

Osmo čudo svijeta - Jantarna soba


Jantarna soba - St. Petersburg 

Stručni rad,

Autor: Amar Tufo


Večina nas je uveliko čula za Sveti Gral, Veronikin veo, Zavjetni Kovčeg ili dobro poznatih sedam čuda antičkog svijeta (da ih sada ovdje ne nabrajam) ali jedno djelo se svojom ljepotom izdvaja od svih ostalih, djelo koje je zbog svoje ljepote ponjelo titulu osmog čuda svijeta a to je ćuvena Jantarna soba. 

Priča o Jantarnoj sobi počinje 1700. godine kada ju je na nagovor svoje žene Sofije naručio pruski kralj Frederik I i 1717. godine poklonio ruskom caru Petru Velikom kao simbol mira i prijateljskih odnosa dviju zemalja. Sobu su dizajnirala dva eminentna skulptora toga doba, Andreas Schulter i njegov kolega Johann Friedrich Eosander 1701. godine. 


Interijer originalne Jantarne sobe

Soba je nastala u Koninsbergu, tada prestolnici Pruske gdje su okupljeni najbolji majstori i jantarni klesari koji su izrađivali dio po dio, panel po panel dok soba nije konačno gotova. Izrada Jantarne sobe je trajala oko 25. godina iako je 1717. godine nasljednik Frederika I, njegov Frederik Wiliam I sobu isporučio ruskom caru Petru gdje je soba sastavljena u Katarininoj palati u Tsarskoje Selo (grad Puškin). 

Soba se izvorno sastojala od oko 150 000 jantarnih djelova i panela koji su je krasili te je bila osvjetljena sa oko 550 svijeća koje su sobi davale kontrast, nijansu, i zlatnu jantarnu boju koja se pri svjetlosti svijeća itekako isticala. Smatra se da je vrijednost Jantarne sobe koja je u potpunosti sastavljena 1736. godine iznosila oko $150 miliuna dolara te sa izvjesnim prepravkama i doradama prostora u Katarininoj palači konačno komplitirana 1743. godine. 


Petrova kruna, detalj iz Jantarne sobe

Iako tada u prijateljskim odnosima sa Pruskom, Rusija se nije nadala napadu Nacističke Njemačke koja je svoje interese usmjerila ka zvaničnoj Moskvi. Pod vodstvom i zapovjedništvom Hitlera, Nacisti su Rusiju napali 14. oktobra 1941. godine opljačkavši večinu kulturnih dobara te zemlje. Na vrhu Hitlerove liste nalazila se i sama Jantarna soba čiji su čuvari uradili sve nadljudske napore da ju sačuvaju. 

Soba je bila omotana lanom i zavojima kako bi se zavarali njemački vojnici koji su imali cilj da pronađu Jantarnu sobu. Ne mogavši se odupreti žestokom neprijateljskom bombardiranju, Katarinina palaća je uskoro pala u ruke Nacistima koji su sobu ubrzo pronašli i rastavili je u djelove te otpremili u 25 kovčega kojima se soba prebacila u rodni grad Koninsberg gdje je 1943. godine bila posljednji put na izložbi.

Godinu dana kasnije Rusi pokreću ofanzivu i napadaju palaću Koninsberg koja je zapaljena i razorena do temelja. Sudbina Jantarne sobe je nakon 1945. godine neizvjesna i do danas dan nije razrješeno pitanje njene lokacije. No, zbog svoje velike važnosti i statusa kojeg je dugo vremena držala, 1979. godine Sovjetska Vlada je pokrenula projekt restauracije Jantarne sobe i kreiranja njene replike. 


Detalj iz radionice Jantarne sobe


Restauracija je trajala skoro 25. godina združenim snagama ruskih i njemačkih skulptora kada je 2003. godine restauracija okončana te soba poklonjena Vladimiru Putinu, tadašnjem novom ruskom predsjedniku. Soba je restaurirana i sastavljena u Katarininu palaću, istu onu palaću gdje je bila tristo godina ranije. Iako svojim dimenzijama manja od originalne, Jantarna soba i danas dan predstavlja remek djelo ruske barokne škole 18. stoljeća i jedno od vjerovatno najljepših djela umjetnosti 18. stoljeća ikada.


Share:

My Twitter news

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Pages

Theme Support

Need our help to upload or customize this blogger template? Contact me with details about the theme customization you need.