Ubuntu 15.04 Beta 2 dostupna za download!



Ubuntu Linux 15.04 je nedavno ušao u drugu fazu bete 2 i od danas je dostupan za download i testiranje. Novija verzija Ubuntu Linux-a 15.04 nosi kodno ime Vivid Vervet. S obzirom da se radi o beta 2 izdanju novije Ubuntu Linux distribucije koja trenutno predstavlja test izdanje dok se krajnje izdanje standardne verzije Ubuntu Linux 15.04 Vivid Vervet LTS oćekuje 23. aprila. 

Na svojoj zvaničnoj stranici Canonical je objavio niz novih karakteristika najpopularnije Linux distribucije uopšte. Naime, Ubuntu Linux 15.04 donosi nekoliko poboljšanja kako u svom grafičkom interfejsu, velikom otklonu bagova, novoj i stabilnijoj verziji Unity-a 7.3 i ono o ćemu smo nedavno obavješteni bez GRUB-a. Tako je, dobro ste čuli. Ubuntu Linux 15.04 dolazi bez GRUB-a te njegov nedostatak zamjenjuje noviji boot manager po imenu SystemD. 

Za one koji ne znaju šta je SystemD odgovor je vrlo jednostavan. SystemD zamjenjuje standardni boot manager GRUB koji se nalazi u svakoj Ubuntu Linux distribuciji i njegovim derivatima, barem se nalazio. Linux Ubuntu korisnici neće vidjeti mnogo razlike između GRUB-a i SystemD boot manager-a tako da novi boot manager u Ubuntu 15.04 neće utjecati na svakodnevno korištenje ove distribucije. 

Pored ovih sistemskih zakrpi i poboljšanja koje nova verzija Ubuntu-a donosi, njegovi developeri su se potrudili i napravili su ozbiljnje zakrpe i u Compiz-u glavnom upravitelju prozora koji se sada isporućuje sa novijom verzijom 0.9.12. 

Treba svakako napomenuti kako je Ubuntu Linux 15.04 još uvijek u pripremi za finalno izdanje LTS verzije koja se oćekuje 23. aprila te je distribucija još uvijek u poliranju za krajnjen korisnike. No, ako vas zanima šta je upakovano i šta nam to donosi Ubuntu 15.04 beta 2 test onda vam preporućujemo download pa slobodno podjelite vaše mišljenje s nama i vaša iskustva s test izdanjem. 


http://cdimage.ubuntu.com/ubuntu/releases/vivid/beta-2/

Za AmarTufoInteractive: Ubuntu Zajednica BiH
Share:

No comments:

Post a Comment

My Twitter news

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Pages

Theme Support

Need our help to upload or customize this blogger template? Contact me with details about the theme customization you need.