Top 5 dokumentaraca u 2017




Oduvijek sam uživao u gledanju zanimljivih arheoloških dokumentaraca posebice vikendom uz jutarnju kafu. Moram da istaknem da sam početkom 2017. godine koja je evo za nekoliko sati i na izmaku, postao i zvanično apsolvent katedre za Arheologiju pri Filozofskom fakultetu u Sarajevu gdje ću uskoro postati i diplomirani arheolog pa su neki arheološki dokumentarci pomogli u mom proširenju znanja, upoznavanja kultura i civilizacija starog svijeta i tako dalje. Iako se primarno zanimam i bavim arheologijom i historijom starog Bliskog Istoka, odlučio sam da s Vama podjelim top 5 dokumentaraca koje sam znao pogledati desetine puta i koji su ime mog sajta velika preporuka za pogledati. 

Autor: Amar Tufo
31. Decembar 2017



China's Ancient Pyramids 







Slika 1: Prikaz tajne grobnice prvog Kineskog cara Qin Shi Huangdi (Shanxi provincija, Kina)
Izvor slike: goo.gl/PJZVg7


S ovim sjajnim dokumentarcem National Geographic kanala počinjem svoju listu top 5 dokumentaraca. Dokumentarac je sniman na raznim lokacijama diljem Kine a prati izvanrednu priču misterioznih Kineskih piramida koje su građene još od doba vladavine dinastije Qin (246. godina prije Krista - 210. godina prije Krista) i njenog cara Qin Shi Huangdija koji je naručio izgradnju najvećeg mauzoleja u starom svijetu. Dokumentarac pominje postojanje više od 150 piramida diljem Kine za koje Kineske vlasti znaju ali su naredbom Kineske vlade naredile zasađivanje šuma preko istih piramida kako stručnjaci sa zapada ne bi dolazili i iskopavali njihove piramide. Neke od grobnica su ipak otvorene kao što je 1977. godine otkrivena grobnica vojvode Zēng Hóu Yǐ  na arheološkom nalazištu Suizhou u Hubeji provinciji iz 433. godine prije Krista. Dokumentarac možete pogledati klikom na ovaj link.


Alexander lost world - by David Adams




Slika 2: Alexandrov izgubljeni svijet (naslovna)
Izvor slike: goo.gl/SmtkmR
Kada se je prvi put pojavio 2014. godine na Viasat History kanalu, dokumentarac Aleksandrov izgubljeni svijet (eng: Alexander's lost world) prati priču velikog Makedonskog osvajaća Aleksandra Velikog na njegovom osvajanju moćne Perzije u 4 velike bitke, postajanje kraljem Azije te stvaranje moćnog i velikog carstva za samo 12 godina svog života. Domačin ovog sjajnog historijskog dokuemtarca je fotonovinar David Adams koji nas u 6-dijelnom dokumentarcu vodi na razna arheološka nalazišta diljem Grčke, Irana, Iraka, Afganistana, Pakistana, Kirgistana u potrazi za ostacima Aleksandrovih gradova kao što je Aleksandrija Oxijana (arheološko nalazište u Afganistanu poznat kao Ai Hanum, grad Mjesečeve dame). Kroz sjajnu 3D rekonstrukciju popračenu jedinstvenim naratorskim vještinama, Adams nas nakratko vraća u svijet velikog Makedonskog osvjaća Aleksandra Velikog, dokumentarac koji se i dalje prati i u 2017. godini. Šestodijelni dokumentarac možete pogledati na ovom linku.


Sponzorisan sadržaj

Imtec - Computers & Technology


Kingston SSD 120 GB

Želite ubrzati rad svog računala, laptopa, ubrzati vrijeme butanja, onda je Imtecov Kingston SSD 120 GB sjajna ponuda koju ne smijete propustiti.

Dostupan u sklopu novogodišnjeg sniženja za samo 100 KM.

Link do artikla: goo.gl/nezHvU





Underworld: Flooded kingdoms of the Ice age - by Graham Hancock 



Slika 3: Jonaguni kompleks, Japan
Izvor slike: goo.gl/NA5QQ

Ideja da su prije velike poplave oko 20 hiljada godina prije Krista postojale napredne civilizacije, za velik broj arheologa i naučnika je ništa više do fantazija i scenarij za Sci-Fy film. Za njih možda, ali ne i za kontroverznog autora po imenu Graham Hancock koji se usudio pitati pitanja koja naučnici nisu. Njegov trodijelni dokumentarac je nastao 2002. godine prema istoimenoj knjizi 'Underworld - The mysterious origins of civilization', te je ubrzo postao svjetski hit među gledaocima iako je dokumentarac ali sam Hancock naišao na niz kritika od strane akademske svjetske zajednice. Glavni cilj dokumentarca je potraga za ostacima napredne civilizacije krajem posljednjeg Ledenog doba oko 10 hiljada godina kao je: Krišnin grad Dvarka te Mohenjo Daro u Indiji, Masuda no Iwafune, Jonaguni kompleks te Sanai-Marujama arheološki kompleks u Japanu te mnogi drugi. Dokumentarac možete pogledati na ovom linku.

Australia's first four billion years - by dr. Richard Smith 



Slika 4: Australia's first four billion years (naslovna)
Izvor slike: goo.gl/9A7njx

Da li ste se ikada pitali kako je naša planeta Zemlja izgledala milijunima godina prije nego smo je naselili mi? ljudi. Jeste li se ikada zapitali kakve su životinje gmizale našim kopnom, prije dinosaurusa, plivale našim morima, letjele nebom. Takva pitanja i odgovore dao je dr. Richard Smith u sjajnom petodijelnom dokumentarcu po imenu: 'Australia's first four billion years' u slobodnom prijevodu (Australijinih četiri bilijuna godina). Dokumentarac je nastao za Australijsku TV kuću NOVA a njen domačin, dr. Richard Smith nas vodi na zanimljivo putovanje kroz nastanak planete Zemlje oko 4.7 bilijuna godina, do pojave prvih kompleksnih živih organizama u morima za doba Kambrija oko 550 milijuna godina pa sve do dolaska dinosaurusa na Australijskom tlu oko 240 milijuna godina za doba Trijasa. Ovaj sjajan dokumentarac možete pogledati na ovom linku.


Ramses the Great - an Empire Special




Slika 5: Ramzes II prikazan u hramu u Luksoru, Egipat
Izvor slike: goo.gl/w4sKJd

Ramzes II, vjerovatno i zasigurno je jedan od najpoznatijih velikih faraona nakon Tutankamona. Rođen oko 1303. godine prije Krista a na prijestol se uspeo oko 1279. godine prije Krista, ubrzo je postao jedan od najmoćnijih faraona devetnaeste dinastije koji je Egiptom vladao punih 68 godina, oženio se više od 120 puta, sagradio neke od najljepših i najpoznatijih hramova starog Egipta kao što je njegov Abu Simbel, Abidos, Deir el Medina, te Pi Rameses i mnogi drugi. Ramzes II je umro oko 1206. godine prije Krista u svojoj 92. godini života kao faraon koji je doživeo duboku starost ali i faraon sa najdužom vladavinom ostavivši zaostavštinu koju nije nadišao nijedan faraon prije niti poslije njega. Link do sjajno dokumentaraca životne priče Ramzesa II možete pogledati na ovom linku.

Šta dodati na kraju?

Ideju da kompajliram i sastavim top 5 omiljenih dokumentaraca, što se nadam da sam zaista i uspio, imao sam poodavno jer sam naveden dokumentarce pregledao nebrojen broj puta ali i uvijek sa dozom misterije i interesa. Naravo da nije isto gledati u kolosalnu statuu Ramzesa II preko dokumentarca i slike, ali je jedinstveno iskustvo na koji su autori dokumentarca približili život ovog velikog faraona svojim gledaocima a isto se odnosi i na ostala četiri pomenuta dokumentarca. Želio bih da čujem vaše mišljenje oko ove liste dokumentaraca, da li ste ikada pogledali i jedan ovdje pomenut dokumentarac na mojoj listi, šta vam se dopalo a šta ne u njima, koliko su pouzdani a koliko ne? Pišite mi u komentarima ispod, podijelite ovaj članak ako vam se dopada, te obavezno subscribe na moj YouTube kanal ovdje.
Share:

No comments:

Post a Comment

My Twitter news

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Pages

Theme Support

Need our help to upload or customize this blogger template? Contact me with details about the theme customization you need.