Sa radom počinje kanal LinuxGUIDE


Proteklih mjesec dana imao sam nešto više obaveza nego što je to bio slučaj ranije te tako nisam imao vremena da se posvetim radu na svom YouTube kanalu. Ranije sam dobijao niz kritika po pitanju Linux tutorijala, njih desetak, koji se nalaze na mom kanalu među video klipovima iz Arheologije pa su mi pratioci predložili da kreiram poseban kanal za Linux a video klipove iz Arheologije zadržim tamo gdje jesu. Tako sam upotrebom Inkscape-a, open source alata za manipulaciju i izradu vektorske grafike uspio osmisliti i kreirati ime i logo za LinuxGUIDE, poseban kanal za Linux.

Piše: Amar Tufo
4. Decembar, 2017

1. Šta je LinuxGUIDE?


LinuxGUIDE je moj novi Linux YouTube kanal sa adresom u Tarčinu kraj Hadžića (BiH) na kojem će biti objavljivani Linux tutorijali, how to guides (kako da upute?), recenzije Linux distribucija, pregled vijesti iz svijeta popularnih Linux distribucija tipa Ubuntu, Mint, savjeti za stručne Linux obuke kao što je Linux LPIC-1, top 10 things to do after installing each new distribution i mnogo drugog zanimljivog sadržaja. Pored pomenutih tema kojima će se kanal baviti, planirani su i testovi znanja iz moje Linux LPIC-1 obuke, labovi i drugi interesantan sadržaj iz svijeta Linux-a.

2. Zvanični logo i intro kanala LinuxGUIDE


















Zvanični logo svog kanala sam lično izradio koristeći ponosno Inkscape, open source program za obradu vektorske grafike. Logo je dostupan u dvije verzije i to flat verzija lijevo te verzija loga sa zaobljenim ivicama koji se također nalazi i u oficijelnom intru. Logo se sastoji od malog naranđastog kvadratića sa zaobljenim bijelim ivicama a u sredini se nalazi Tux, maskota Linux-a. Pored je naziv mog kanala 'Linux GUIDE' sa naranđastom linijom. 


Zvanični intro kanala LinuxGUIDE

Zvanični intro kanala sam kreirao koristeći Kdenlive, sjajan open source video editor za Linux platformu. Intro se sastoji od mog loga, veoma kratke video pozadine sa bijelim 'bakljama' te kratkim audio samplom od četiri sekunde. Intro ukupno traje četiri sekunde a moj bijeli logo koristi Kdenlive fade in | fade out efekte na samom logu što omogučava kratko pojavljivanje i nestajanje pri samom kraju intra. 

3. Jezik sadržaja kanala LinuxGUIDE

Obzirom da je kanal domaći, ujedno i prvi takav u Bosni i Hercegovini, svi Linux tutorijali bit će dostupni kako na domaćem jeziku tako i na Engleskom jeziku kao jednom stranom. Iako govorim jako fino Njemački jezik, moje govorne sposobnosti ovog jezika nisu na tako dobrom nivou niti zadovoljavaju potreban nivo govornih sposobnosti da se isti Linux tutorijali i ostale Linux stvari pominju ili citiraju na Njemačkom jeziku. Stoga, imajuči na umu pomenute napomene, zvanični jezici mog kanala jesu Engleski i Bosanski jezik. 

4. Kako će se objavljivati sadržaj na kanalu LinuxGUIDE?

Obzirom da je kanal direktno povezan sa stranicom, sadržaj (tutorijali, top 10 things, savjeti i recenzije distribucija) će se objavljivati na kanalu nakon što isti bude objavljen na mom sajtu. Imajući u vidu od teme do teme svaki tutorijal i tema će proči fazu pripreme što uključuje istraživanje o temi, njenu pripremu za objavu na stranici te na kraju i njeno objavljivanje u vidu video klipa na mom kanalu. Stoga je imati na umu da će svaki novi video klip od trenutka početka rada kanala biti objavljivan svaki Petak što je sasvim dovoljno da se tema adekvatno istraži i pripremi.

___________________________________
>> Doper-Tech | Technology for you
>> Ponuda sedmice: DELL E5440 laptop <<


Šta reči na kraju?

Iako sam na petom mjesecu intenzivne obuke za Linux LPIC-1, smatram uveliko da je otvaranje posebnog te domaćeg Linux kanala pozitivna stvar u ovoj ionako suviše zatucanoj zemlji. Osnovna svrha kanala je širenje Linux-a i poticanje na upotrebu Linux distribucija i open source softwarea među mladim ljudima kao idealne korisničko-poslovne platforme koja, ukoliko se pametno iskoristi, može da vam okrene život u profesionalnu Linux karijeru što su vještine koje su stalno u porastu. Toliko od mene za sada a dole ispod možete svratiti do osposobljenog LinuxGUIDE kanala koji za sada ima samo svoj oficijelni intro bez drugog sadržaja.

1. LinuxGUIDE 
https://www.youtube.com/channel/UC0i3E9Xe5Nq1wI4IM1ZjV_g

2. Doper-Tech zvanična web stranica
    http://www.doper.ba

3. Dope-Tech Facebook stranica:
    https://www.facebook.com/dopertech/?fref=ts

Ova stranica je posljednji put ažurirana 13. Decembra 2017 | 18 : 37
Share:

No comments:

Post a Comment

My Twitter news

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Pages

Theme Support

Need our help to upload or customize this blogger template? Contact me with details about the theme customization you need.