Izgubljeni grad Ys [VIDEO]


Mnogo je gradova u prošlosti koji su porušeni, napušteni pod nepoznatim okolnostima, razoreni do temelja ili su jednostavno misteriozno nestali sa lica Zemlje a nekoć su bili dom desetinama hiljada stanovnika. Takav je i legendarni Bretonski grad Ys koji je sagrađen u 5. stoljeću na obalama Britanskog zaljeva Dvarnanez a koji je jedne noći jednostavno nestao pod valovima mora. Još se ovaj grad nazivalo Europskom Sodomom i Gomorom a u nastavku ćemo i saznati zašto je to tako te sudbinu ovog grada. 

Autor: Amar Tufo
22. August, 2017

Pogledajte preradu ovog Keltskog mita na mom YouTube kanalu, komentarišite, lajkajte, kritikujte i naravno ostavite <SUBSCRIBE> za još boljeg sadržaja koji stiže na moj sajt ali i na YouTube kanal.


Video: Amar Tufo - Izgubljeni grad Ys

Ys je legendarni Keltski grad kojeg je u petom stoljeću na obalama Britanskog zaljeva Dvarnanez dao sagraditi Gradlon, kralj Korvala. Grad je bio opasan velikim zidinama koje su ga čuvale od mora. Još dok je bio mlad Gradlon se zaljubio u predivnu morsku sirenu koja mu je kasnije rodila kćer po imenu Dahut. Sirena se kasnije vratila natrag svome ocu u more a Gradlon je preuzeo brigu o svojoj kćerci Dahut koja je ubrzo postala najljepša djevojka Kornvala.


Slika 1: Britanski zaljev Dvarnanez - počivalište grada Ys

Vremenom Dahut se osjetila usamljenom i svome ocu predloži da joj sagradi predivan morski grad u kome će ona provoditi svoje dane. Tako i bi te Gradlon u čast svoje kćeri sagradi grad po imenu Ys. Jedna verzija legende kaže da je Gradlon ubrzo nakon što je dobio kćer Dahut, prešao na kršćanstvo i napustio svoju pagansku vjeru. Kako bi ga kaznila za veleizdaju vjere svoga naroda, Gradlonova žena se jedne noći vratila u grad te bacila magične čini na Dahut učinivši od nje najiskvareniju ženu toga grada. 

Dahut je postala sexualno ovisna da je svake noći organizovala pijanke i sexualne orgije do zore koje su se kobno završavale po njene ljubavnike koji su umirali u njenom zagrljaju. 

Jednoga dana se pred kapijama grada pojavio vitez obučen u crveno. Dahut se odmah zaljubila u njega ali nije imala pojma da je to bio đavo kojeg je poslao sam Bog da kazni iskvarene stanovnike ovog grada. Tako je Dahut u neznanju i opijena vitezu dala srebrne ključeve kapija koje su grad čuvale i štitile ga od morskih dubina. 

Samo što je vitez otključao kapije grada, more je počelo nadirati i gutati grad u svoje dubine. Shvativši da je grad u opasnosti, Gradlon uzjaha svog magičnog konja Marvića i poče zajedno sa svojom kćerkom Dahut bježati preko mora.



Slika 2: Gradlon bježi iz Ys-a

No, dok su bježali, Dahut nesretno pade s konja te nestade zajedno s gradom u morskim dubinama. Kasnije je Gredlona posavjetovao sveti Gvenol koji je u tom trenutku boravio u gradu te predvidio propast samog grada, da je Dahut to i zaslužila te uzrokovala propast grada.

Šta je bilo s Dahut?


Slika 3: Dahut nastavlja svoj život kao sirena

Nakon što je pala u more, kako priča kaže, Dahut je postala morska sirena koja svojim predivnim glasom mami nesretne ribare koje s zadovoljstvom ubija. Kada je pučina i mirno more, ribari zaljeva Dvarnanez kažu da iz dubina dopiru zvona porušene crkve i predivno pjevanje nesretne Dahut. 

Što se tiće sudbine grada, kaže se da će se jednoga dana Ys ponovo pojaviti iz morskih dubina ljepši nego ikada a do tada će ga čuvati veliko more.


Reference:

1) The Legend of the city of Ys by Chris Gonnerman [online article]

2) The Encyclopedia of Celtic Mythology and Folklore
     Copyright © 2004 Facts on File, Inc by Patricia Monagham, p494
     
Download link: http://stoa.usp.br/briannaloch/files/2564/13832/The+Encyclopedia+of+Celtic+Mythology+and+Folklore.pdf
Share:

No comments:

Post a Comment

My Twitter news

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Pages

Theme Support

Need our help to upload or customize this blogger template? Contact me with details about the theme customization you need.