Kako i zašto ukloniti guest račun na Ubuntu Linux-u?


Mnogo je razloga zašto Guest sesija ili nalog nije potreban na Ubuntu Linux-u pa ga i donekle smatramo i sigurnosnim rizikom posebice jer dozvoljava neovlašten pristup vašem računalu neželjenim korisnicima. Osim toga, omogučava pristup diskovima vašeg računala što može rezultirati da osobe pogreškom obrišu vaše podatke što nije nimalo ugodno. Ako se slažete s nama kako Guest sesija na Ubuntu Linux-u uopšte nije potrebna, onda vam donosimo način kako da ga i uklonite za vaše dobro. 

Za AmarTufoInteractive
Piše: Ubuntu Tricks
8. Decembar, 2016

OPREZ:

Prije nego vam pokažemo kako da uklonite Guest nalog s Ubuntu Linux-a, moramo vas upozoriti da pazite s komandama koje ćete koristiti za uklanjanje Guest naloga s Ubuntu-a jer možete dovesti sistem u mod niskog grafičkog stanja što može rezultirati gubitkom vaših podataka ili reinstalacijom cijele distribucije.


Da biste uklonili Guest nalog, morate se uvjeriti da vaš Ubuntu ima instaliran Gksu alat. U osnovi, Gksu vam dozvoljava pristup system fajlovima vašeg Ubuntu kojima kao obični korisnik nemate pristup. Stoga, morate biti administrator, odnosno, root korisnik kako biste izvršili ovu komandu i uklonili Guest nalog. Gksu možete instalirati unosom sljedeće komande u Terminal: 


sudo apt-get install gksu
sudo apt-get update

Nakon instalacije Gksu alata, u Terminal unesite sljedeću komandu ali oprezno kako ne biste oštetili svoj sistem.


gksu gedit /etc/lightdm/lightdm.conf

Jedamput kada se ova komanda izvrši, iskočit će maleni prozor koji će od vas tražiti da unese vašu lozinku kako bi pristupili system datoteci u koju trebate unjeti jednu komandu. Prozor izgleda kao na ovoj slici koju vidite.


Nakon što potvrdite vašu lozinku, otvorit će vam se datoteka koju uređujete koristeći Gedit Text editor a u koju unosite sljedeću komandu:


[SeatDefaults]
greeter-session=unity-greeter
allow-guest=false

Datoteka sa unesenom skriptom izgleda ovako:


Sve što treba da sada učinite jeste da spasite datoteku lightdm.conf, te zatvorite Terminal te resetujete vaše računalo. Guest nalog će biti uklonjen i ukoliko uradite Log off, ali mi preporučujemo system reset kako bi skripta uzela efekta te sigurno uklonila Guest nalog s vaše mašine.
____________

Što reči na kraju? Mi se nadamo da ste pratili ovaj članak kako treba te uklonili sigurno vaš Guest nalog. Ukoliko vam se dopada ovaj članak onda preporučujemo da ga podjelite na društvenim mrežama a svoje komentare ostavite ispod ovog članka.

Toliko od nas za sada i do narednog čitanja.
Share:

No comments:

Post a Comment

My Twitter news

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Pages

Theme Support

Need our help to upload or customize this blogger template? Contact me with details about the theme customization you need.