Zašto ne trebamo antivirus na Linux-u?

Piše: Amar Tufo
29. Novembar, 2016

Trebamo li doista antivirusni program za Linux distribucije? Odgovor je vrlo jednostavan, ne. Zašto? Prije svega, sam Linux po sebi je zamišljen i dizajniran na visokom nivou sigurnosti. Linux kernel sam po sebi je siguran te otporan na večinu virusa na koje Windows nije. S druge strane, svaka Linux distribucija ima svoj nivo zaštite te ne omogučava korisniku da čačka tamo gdje mu nije mjesto ili da instalirava svakakve programe bez utvrđenog izvora.

Da pojasnim. Bilo da koristite Debian, Ubuntu ili Mint, postoje određeni koraci kada želite instalirati željeni program. Obično se programi instaliraju i dobavljaju iz sopstvenih repozitorija za čiju instalaciju morate biti root ili superuser odnosno admin. U suprotnom ne možete instalirati program koji želite. U ovom apsektu, Linux je daleko napredniji u odnosu na Windows. Primjera kod Windows-a vi guglate po internetu u potrazi za željenim programom koji želite instalirati a vrlo je vjerovatno da ćete s njim instalirati i virus bez da vi o tome išta znate. Admin privilegije se mogu postaviti kako bi spriječile obrnut efekat. 

Treba imati na umu kako niti jedna platforma nije toliko sigurna pa tako niti Linux a ni Windows. Obje imaju svoje prednosti i mane, ali ne treba negirati upotrebu antivirusnog softwera na Linux-u ukoliko ste sysadmin ili se bavite networkingom, protokolima i razmjenom fajlova između dvije mašine. Onda vam antivirus za Linux prijeko treba i nemojte ga negirati. 

Obzirom da je stanje na terenu itekako poznato svima, Windows je trenutno najpopularnije Desktop platforma ali isto tako i najnesigurnija po pitanju virusa i stabilnosti te ju napada sva poznata večina virusa, malwarea i drugih gamadi. Linux ima jako lošu reklamu, iako ima solidnu cifru na Desktopima u svijetu, on u velikoj večini pogoni svu veću Internet infrastrukturu, velike DataCentre IT giganata poput Facebook-a, Dell-a, HP-a, IBM-a, Microsofta i drugih. 

U osnovi sam Linux je izuzetno stabilan te se ujedno i ponaša kao antivirus te tako štiti svoje korisnike od svih neugodnosti i internet smeča na koje može da se naleti. Ali u svakom slučaju, morate se pridržavati osnovnih mjera sigurnosti i na Linux distribucijama a to je prije svega: 


  • ->Redovno ažuriranje softwera i prokletog Adobe Flash-a
  • ->Pazite s kojih stranica dobavljate aplikacije i dali su njihovi repozitoriji uvijek novijeg datuma
  • ->Ne izvršavajte komande u Terminalu kojima ne vjerujete ili niste sigurni za njihov rezultat
  • ->Softwer instalirajte isključivo preko Package Manager-a odnosno Ubuntu Software-a (Ubuntu Linux)


Linux terminal je izuzetno moćan, iako koristan, može biti jako destruktivan po vašu distru što na kraju može rezultirati da izgubite vaše podatke ili gore, vaš HDD. Sve u svemu, preporučujemo konstantno pračenje savjeta popularnih IT portala koji se bave sigurnošću na obje platforme kako biste uvijek bili u tijeku i znali kako koristiti pojedine alate unutar Linux platforme.

Na kraju dodajemo, da Linux Desktop korisnici nemaju potrebu za korištenjem antivirusnog softwera niti imaju razloga za brigu jer je Linux kernel najbolji antivirusni alat svake distribucije. Ne kažemo da sigurnosne mjere i antivirusne programe trebate izbjegavati ali smatramo da je rijedak slučaj da se napad na Linux desi osim onog poznatog napada na Linux Mint, ali to je već druga priča. Ostavljamo vama na izbor te nas zanima vaše mišljenje po pitanju antivirusnog programa na Linux distribucijama: Da li trebamo imati antivirus na Linux-u ili ne?
____________

Vaše odgovore ostavite u komentar ili izdvojite par vaših minuta kako biste nam dali isti odgovor u našoj anketi.Ako vam se dopada ovaj članak, molimo da ga podjelite na društvenim mrežama, ostavite vašu kritiku, komentar ili bilo koji drugi savjet. 

Do narednog čitanja.

Posljednje izmjene u ovom članku su napravljene: 4. Decembar, 2016 | 20:32

Korisne poveznice:

1) Why you don't need an antivirus on Linux and when you do?

2) Do you really need antivirus software for Linux desktop?
Share:

No comments:

Post a Comment

My Twitter news

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Pages

Theme Support

Need our help to upload or customize this blogger template? Contact me with details about the theme customization you need.