Pet knjiga iz Arheologije: Stari Bliski Istok, Hetiti i Narodi s Mora




Slika1: Ramses II u bitci kod Kadeša  1274. god. prije Krista
Prikaz iz Abu Simbela, Egipat

Prošlo je poprilično vremena od kada sam objavio pet knjiga iz Arheologije koje su dostupne za preuzimanje direktno s moje web stranice. Tako sam u okviru svojih interesovanja u oblasti arheologije i historije Starog Bliskog Istoka odlučio da podjelim i ovih pet izvrsnih knjiga namjenjenih isključivo studentima arheologije i historije ali i svim profesionalnim stručnjacima ovih oblasti.

Piše: Amar Tufo
15. April 2018

U ovom kratkom članku imate priliku da preuzmete knjigu The Kingdom of Hittites , izvanrednog stručnjaka Hetitologije i profesora po imenu Trevor Bryce. Tu je također i unapređeno i nadopunjeno izdanje A History of the Ancient Near East, koje nam donosi Van De Mieroop kojeg sam koristio nekoliko puta kada sam pisao rad o starom gradu Alalaku gdje je Mieroop objavio autobiografiju kralja Idrimija (1600 - 1550. god. pr. Krista).

Pored knjige The Kingdom of Hittites, profesor Trevor Broyce nam također donosi i druge dvije knjige. Među njima je Letters of the Great Kings of Ancient Near East te  Handbook of People and Places of Ancient Western Asia. Posljednja i po meni važna knjiga a ujedno i moja oblast kojom se intenzivno bavim jeste Sea People of the Bronze Age Mediterranean 1400 - 1000 BC, u kojoj Andrea Salimbeti i Raffaele D'Amato donose saznanja o Narodima s Mora, invazorima koji su krajem Kasnog Brončanog doba oko 1200. god. pr. Krista porušili mnoge priobalne gradove Istočnog Mediterana te okončali velike i moćne civilizacije poput Hetita a usput na svojim kretanjima oslabili i faraonski Egipat.  
                                                           ____________________

Video verziju ovog članka možete pogledati na mom YouTube kanalu. Obavezno like, share i SUBSCRIBE, to mi pomaže mnogo u kreiranju boljeg i kvalitetnijeg video sadržaja na svom kanalu.



__________________

 The Kingdom of the Hittites - Trevor Bryce



The Kingdom of the Hittites izvrsnog autora Trevora Brycea predstavlja nadopunjeno izdanje koje objavljuje Oxford a čiji čitatelji imaju priliku da se upoznaju sa vojnom i političkom historijom Hetitskog carstva koje je nekada od 1800. god. prije Krista pa sve do 1200. god. pr. Krista gospodarilo velikom Anatolijom, Sirijom, dijelovima Armenije (nekada kraljevina Urartu) sve do granica Egipta. Imate priliku da iz prve ruke saznate o velikom Hetitskom kralju Muvataliju koji je s Ramzesom II tukao bitku kod Kadeša 1274. god. pr. Krista a koja je iznjedrila kasnije prvi historijski mirovni sporazum , imate priliku da se upoznate sa Mursilijem III bolje poznatim kao Urhi-Teshub te na kraju da pročitate o velikom Hatušiliju III koji je bio oženjen najmoćnijom ženom Starog Bliskog Istoka po imenu Puduhepa. Ovo je samo dio knjige koji sam iznjeno i onoga što čitatelja očekuje kao neprevaziđen izvor za poznavanje Hetitske historije uopšte. Inaće, arheolozi su se pokazali veliko interesovanje za Hetite pronalaskom glinenih tableta u Hetitskoj prijestolnici Hatuši (Bogaz Koy) negdje s početka 19. stoljeća kada ih je dešifrovao legendarni Beđih Hrozni.

The Kingdom of the Hittites možete preuzeti na ovom linku: 

The Kingdom of the Hittites (DropBox download link) 
https://www.dropbox.com/s/rn2bqjptswtw7uj/Bryce_The_Kingdom_Of_The_Hittites.pdf?dl=0

 A History of Ancient Near East - Marc Van De Mieroop




Malo je knjiga koje se bave kako arheologijom pa tako i historijom Starog Bliskog Istoka kao što to čini autor Marc Van De Mieroop. Ovaj ugledni profesor i historičar u svojoj knjizi  A History of the Ancient Near East, donosi zanimljive preglede postanka velikih civilizacija Starog Bliskog Istoka u njegovih 3000 turbulentnih godina prije Krista sve do Aleksandrovog osvajanja Babilona i Baktrije. Mieroop na interesantan način donosi razvoj moćnih imperija Sumera, Akada, Asirije, Elama, bogatih i moćnih državica (eng: city-states) koje su parirale velikim moćnim imperijama svoga doba kao što su bili Karkemiš, Kadeš, Alalak, Emar, Arzava, Kizuvatna, Ugarit i mnogi drugi. Niti jedan drugi autor nije obuhvatio kako historiju pa tako dosadašnja arheološka iskopavanja diljem Starog Bliskog Istoka kao što je to Mieroop. Ova knjiga zaslužuje svaku preporuku za pročitati a njen link za preuzimanje možete posjetiti ovdje.

A History of Ancient Near East možete preuzeti ovdje:



 Sea People of the Bronze Age Mediterranean 1400 - 1000 BC 

Andrea Salimbeti i Raffaele D'Amato 



Narodi s Mora - tako su arheolozi prije jedno stoljeće nazvali misteriozne invazore koji su krajem Kasnog Bročnanog doba porušili veliki  i bogate gradove Istočnog Mediterana, Anatolije, Bliskog Istoka, Levanta, Kanana, Krita, Sirije, Kipra, Egejskih ostrva došavši sve do Egipta. Sa njima se veliki faraon Ramses II susreo prvi put kod Kadeša i to na strani Hetita gdje su se borili Šerdana, jedan od poznatih Naroda s Mora. Kasnije su Šerdana bili plačenici u Egiptu, bili dio garnizona u Biblosu ali i Ramsesovi zaštitari. S druge strane, velike i neustrašive invazore konačno je potukao 1178. godine prije Krista Rames III u jednoj od najpoznatijih epizoda Egipatske historije i to u pomorskoj bitci na Nilu gdje su ovi invazori potučeni do koljena i izbrisani zauvijek s historijske scene.

Upravo naši istraživaći Salimbeti i D'Amato donose devet imena Naroda s Mora kao što su Peleset,Tjekeru, Šekeleš, Ekveš, Danana, Turša, Šerdana, Luka, Libu onako kako ih je pomenuo Merneptah, sin Ramsesa II koji ih je prije Ramsesa III porazio u Libiji te doveo u Egipat i na kraju Ramses III koji im je zadao 'smtrni udarac'. Na kraju treba dodati da od svih pomenutih grupa arheolozi su danas uspjeli da identifikuju samo Peleset Naroda s Mora koje povezuju sa Golijatovim Filistijcima koji su kasnije naselili Kanan. U svakom slučaju, veliku cijenu su platile moćne imperije i bogati trgovački gradovi koje su Narodi s Mora dokrajčili na svojim kretanjima a cio Istočni Mediteran bacili u Mračno doba. Već sam previše rekao pa ostatak možete pročitati u ovoj izvrsnoj knjizi čiji download link možete posjetiti ovdje.

Sea People of the Bronze Age Mediterranean 1400 - 1000 BC možete preuzeti ovdje:

Letters of the Great Kings of Ancient Near East - Trevor Bryce

U ovoj knjizi objavljenoj 2005. godine u Kanadi, Trevor Bryce, profesor Hetitologije na Aaustralijskom Univerzitetu u Kvinslendu nam donosi kolekciju diplomatskih prepiski koje arheolozi, historičari te egiptolozi poznaju kao El-Amarna pisma. Ova su pisma nastala u periodu između 1390. godine prije Krista za vremena vladavine faraona Amenhotepa III a protežu se i u period vladavine faraona Eknatona, faraona Tutankamona ali i kasnije u period vladavine faraona Ramzesa II (1279 - 1206. godina prije Krista).


Profesor Trevor Bryce u ovoj svojoj knjizi donosi seriju pisama među kraljevima Starog Bliskog Istoka među kojima je vrijedno pomenuti prepisku izaslanstva Asirskog kralja Ašur-ubalita - Egipatskom faraonu Eknatonu u vrijeme kada pod vladavinom Ašur-ubalita, Asirija izrasta u velesilu sjeverne Mezopotamije. Tu je i pismo Rib-Hadada, kralja Guble koji u 14. stoljeću piše faraonu Eknatonu žaleći se kako je ugrožen u svojoj domovini od strane vojne intervencije njegovog bliskog susjeda, Abdi-Aširte, kralja Amuru (danas Sirija). Na kraju pregleda sadržaja ove knjige vrijedi pomenuti sadržaj prepiski faraona Ramzesa II sa Hetitskim kraljem Hatušilijem III i njegovom ženom Puduhepom koji su 1260. godine prije Krista potpisali prvi, historijski dokumentovan, mirovni sporazum. Ovu knjigu možete preuzeti besplatno u .pdf formatu klikom na link dole ispod.

Bryce, Trevor: Letters of the Great Kings of Ancient Near East [Free download]
http://www.academia.edu/3671961/Bryce_Trevor_Letters_of_the_Great_Kings_of_the_Ancient_Near_East

Handbook of Peoples and Places of Ancient Western Asia - Trevor Bryce


U ovoj svojoj trećoj knjizi koja se našla na mojoj listi, profesor Bryce nam donosi u ovoj sjajnoj knizi po imenu The Peoples and Places of Ancient Western Asia neke od poznatih historijskih mjesta Staroga svijeta kao što su Asirija, Babilonija, Hetitska država, Egipat, kraljevina Mitani do onih nepoznatih mjesta za koje i ja sam prvi put čujem. Među njima je Hassuwa, grad kojeg je u svojoj drugoj Sirijskoj kampanji zauzeo te razorio Hetitski kralj Hatušili 1 (c.1650 - 1620. godina prije Krista). Pored Hassuwe tu je i grad Kadeš (danas arheološki lokalitet Tell Nabi Mend) kod kojeg su se 1274. godine prije Krista sukobile dvije velesile Kasnog Brončanog doba, Egipat i Hetitsko carstvo.



Pored Kadeša na samom kraju pregleda ove knjige valja pomenuti i grad Megido (danas Tell Megiddo) u Izraelu koji je 1458. godine prije Krista bio poprište strahovite bitke i vojnog trijumfa legendarnog Egipatskog faraona Tutmosa III koji je ostao upmaćen u historiji Starog Egipta kao faraon-ratnik. Pored ovih izdvojenih lokaliteta i historijskih gradova, knjiga se sastoji od referenci na arheološke lokalitete i njihove lokacije, nazive historijskih gradova i njihovih pretpostavljenih lokacija te je izuzetno dobar izvor za proučavanje arheologije i kratkih arheološko-historijskih pregleda Starog Bliskog Istoka u više od 5000. godina njegove turbulentne historije. Ovu knjigu možete pogledati na Amazonu ili Google Books-u obzirom da download link ne posjedujem za sada, a kada ga budem pronašao ja ću izvesti ažuriranje i dodati ga ovdje ukoliko vas kniga zanima.

The Handbook of People and Places of Ancient Western Asia
https://books.google.ba/books/about/The_Routledge_Handbook_of_the_Peoples_an.html?id=QD9GrxiILH8C&redir_esc=y

Poveznice:

Obzirom da su Narodi s Mora i Kolaps Kasnog Brončanog doba u domenu mog interesovanja, onda vam toplo preporučujem da svratite na moj blog i pročitate neka moja razmišljanja po pitanju ove teme na sljedećem linku:

1. Šta je uzrokovalo misteriozni kolaps Kasnog Brončanog doba? (Amar Tufo)

Ako vam se dopada ovaj moj članak ne zaboravite da me posjetite na mom Facebook-u i LinkedIn-u te podjelite ovaj članak s vašim prijateljima. Ostavite komentar, kritiku i sugestiju, sve mi je ok dok su vaši komentari etički uljudni i ne vrijeđaju nikog ni na nacionalnoj niti vjerskoj osnovi. Hvala!

_____________


Share:

No comments:

Post a Comment

My Twitter news

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Pages

Theme Support

Need our help to upload or customize this blogger template? Contact me with details about the theme customization you need.