Kako instalirati i pokrenuti svoj prvi PHP program na Ubuntu?


PHP je nezaobilazan programski jezik kada je rijeć o web developmentu. Sastavni je dio nekih od največih online platformi poput CodeCademy-a koji između ostalog nudi PHP kao kurs, GitHUB-a, SourceForge, popularnih društvenih mreža poput Facebook-a, LinkedIn-a, Twitter-a i drugih. S druge strane, PHP koristi i popularni WordPress i Blogger čiji pluginovi su pisani isključivo koristeći PHP. U ovom stručnom članku imate priliku da saznate kako instalirati PHP na Ubuntu Linux te pokrenuti svoj prvi PHP program. Saznat ćete kako postaviti Ubuntu Server okruženje kako bi se vaš PHP program mogao uspješno pokrenuti te kako biste vidjeli krajnji rezultat. 

Ključne rijeći: PHP, Apache, Ubuntu, Linux, Server, Kako da,

Autor: Amar Tufo
9. Oktobar, 2016

Zašto Ubuntu a ne Windows?

Mnogo je razloga zašto za programiranje odabrati Linux uopšte, odnosno Ubuntu. Bilo da programirate i razvijate C++ desktop aplikacije ili web development HML/CSS, PHP i ostalo, Ubuntu za svakog developera ima po nešto. Moj odgovor na ovo pitanje je jednostavan ponajviše zbog stabilnosti i efikasnosti koju dobijate korištenjem Ubuntu-a kao Server platforme pa tek onda kao PHP interpretera. S druge strane, učite se naprednoj upotrebi Ubuntu Linux-a a stečeno znanje možete itekako dobro iskoristiti i na sebe privući željenu pažnju a možda čak i posao. Treće, postičete korištenje Ubuntu Linux-a u svakodnevnom životu te promociju softwera otvorenog koda.

Ko bi trebao čitati ovaj članak?

Ovaj članak je namjenjen isključivo onima koji poznaju osnove HTML/CSS-a i koji su upoznati sa osnovama web tehnologija uopšte. Tekst je isključivo autorsko djelo te je izuzetno stručnog karaktera gdje objašnjena kako instalacija pa tako i način upotrebe i pokretanja PHP na server strani vašeg Ubuntu-a. Stoga, ukoliko niste upoznati sa HTML/CSS-om ili niste nikada pisali vaše jednostavne HTML web stranice, onda vas molim da preskočite ovaj članak te naučite prvo šta je HTML a šta CSS i kako napisati osnovnu HTML/CSS web stranicu. Dakle, članak je isključivo za napredne korisnike koji barataju web tehnologijama i web terminologijom bilo HTML/CSS-a i PHP-a. 


Instalacija PHP-a na Ubuntu 16.04

Prije nego unesete komandu za instalaciju PHP-a, pobrinite se da su repozitoriji vašeg Ubuntu-a ažurirani tako što ćete unjeti sljedeću komandu:

sudo apt-get dist-upgrade
sudo apt-get update

Na ovaj način ćete nadograditi sve vaše repozitorije i saznati ukoliko pojedini programi nisu adekvatno instalirani i slično.


Ovo je krajnji rezultat unosa komande. Kao što vidite, kod mene trenutno postoji 19.1 MB upgreda koji je potrebno izvesti. Moram napomenuti da je kod mene instaliran Ubuntu 16.04 LTS koji mi je inaće redovno ažuriran tako da nema potrebe izvesti ovaj upgrade.

Prije nego instalirate PHP, potrebno je instalirati Apache server alat ovom komandom u Terminal:

sudo apt-get install libapache2-mod-php
sudo apt-get update

Nakon uspješne instalacije Apache alatata možete instalirati PHP ovom komandom:

sudo add-apt-repository ppa:eugenesan/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install php5

Nakon što je PHP instaliran možete pristupiti razvijanju vaših web aplikacija koristeći PHP. Evo jedne male jednostavne aplikacije koju sam ja nedavno radio a koja koristi HTML i PHP.

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title> My PHP application</title>
</head>
<body> <!--your PHP code goes here-->
<?php
echo "<h2>This is my PHP application!</h2>";
echo "Hello everyone!<br>";
echo "I'm about to learn PHP!<br>";
echo "© 2016 Amar Tufo<br>";
echo "<br>For more visit my website:<br>";
echo "<a href='http://www.amartufointeractive.org'>AmarTufoInterctive</a>";
?>
</body>
</html>


Kako pokrenuti ovu PHP aplikaciju unutar Ubuntu-a? Prvo otvorite Terminal te unesite sljedeću komandu:

gksu nautilus

Unosom ove komande otvorit će se maleni prozor koji će od vas tražiti da unesete vašu lozinku nakon čega ćete dobit root pristup sistemskim direktorijima Ubuntu-a.


Na ovaj način možete pristupiti datoteci var/www/html kako biste unutar html foldera ubacili datoteku index.php.


Slika: Ubacanje index.php datoteke unutar var/www/html foldera

Lokacija  var/www/html ovog foldera je obično smještena u vašem Computer direktorijumu. Tu se nalazi html folder gdje se treba smjestiti index.php što možete vidjeti i na gornjoj slici.


Slika: Lokacija  var/www/html unutar Computer direktorijuma

Posljednje stvar koja nam je ostala jeste pokretanje PHP datoteke što je veoma jednostavno. Sve što treba  da uradimo jeste da otvorimo naš Firefox ili Chromium browser te unesemo: localhost:/index.php. Ukoliko ste sve uradili kako sam pisao u ovom članku, onda biste trebali dobiti ovako kao i ja:


Slika: Pokretanje index.php datoteke 

Ukoliko dobijete ovakav rezultat u vašem browseru to je znak da ste uspješno instalirali PHP na vaš Ubuntu te da vaša aplikacija uspješno radi. 

Šta reći na kraju?

Ovaj članak je imao namjeru da vam pokaže kako instalirati i pokrenuti PHP aplikaciju na Ubuntu Linux? Sada možete da učite PHP i razvijate kompleksnije PHP aplikacije unutar vašeg Ubuntu-a. Tu je hrpa tutorijala koja vam stoji na raspolaganju od YouTube-a do odličnih i korisnih web stranica koje i sam koristim od CodeCademy-a do w3schools.com. Ja se iskreno nadam da vam se dopao ovaj članak i da vam je on pomogao da napišete i vi svoju Ubuntu PHP aplikaciju. Ukoliko vam se ovaj članak dopada, onda vas molim da ovo podjelite na društvenim mrežama sa svojim prijateljima, ostavite kritiku, komentar, sugestiju ili savjet.  

Korisni linkovi:

1. CodeCademy/PHP

2. w3schools/PHP
Share:

No comments:

Post a Comment

My Twitter news

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Pages

Theme Support

Need our help to upload or customize this blogger template? Contact me with details about the theme customization you need.