Han Diva - Xin Zhui


 Lady Dao putuje u zagrobni život (prikaz s njenog kovčega)

Piše: Amar Tufo
Originalni autorski rad
Uvod:

Svi znamo za legendarnog faraona Tutankamona, Ramzesa II, ili Ocija, ledenog čovjeka iz doba eneolita čije tjelo je bilo prekriveno sa više od 90 tetovaža. Otkriće egipatskih faraona poput pomenutog Ramzesa II koji je doživio devedeset godina svog života, pomoglo je egiptolozima da saznaju nešto više o životu samog Ramzesa ali i starog Egipta. No, pravo antropološko otkriće dolazi nam iz stare Kine, perioda Zapadne Han dinastije (206. B. C - 24. C. E). Rijeć je o ženi po imenu Xin Zhui ili lady Dai of Han. Njeno ime nam ništa posebno ne znači ali njeni ostaci mnogo. Radi se o najbolje očuvanim ostacima tijela ikada pronađenih. Tijelo Xin Zhui je bilo tako izvrsno očuvano da u trenucima njenog otkrića tkivo i koža su još uvijek bili tako mekani kao da je umrla prije tri dana a ne prije 2000. godina.

Ključne riječi: Han dinastija, Liu Bang, Xin Zhuie, Li Cang, Mavangdui


 Izvrsno očuvano tijelo Han dive, Hunan muzej



Tko je bila ova misteriozna žena? Xin Zhui (213. B. C - 163. B. C) ili lady Dai je bila žena Li Cang-a, savjetnika u Changsha dvoru. Postala je svjetska senzacija kada je 1971. godine otkrivena njena grobnica u malenom brdu po imenu Mavangdui, Hunan provincija Kine. Otkriće ove žene je šokiralo naučni svijet kada je na vidjelo dana izneseno tijelo lady Dai koja je još uvijek bila u cjelosti očuvana iako je bila mrtva više od dvije hiljade godina. Tkivo, koža i unutarnji organi su još uvijek bili u jako dobrom stanju što je zaista bilo za nepovjerovati. ( Tamo lijevo je lifesize rekonstrukcija Xin Zhui).

Xin Zhui je bila poznata kao žena koja je vodila jako raskošan život koji je bio ispunjen ceremonijama, muzičkim spektaklima ili partijima do tada neviđenih razmjera. Priča se da je ćak imala i svoje muzičare koji su joj svirali nonstop. Iako je bila žena carskog savjetnika, Xin Zhui je mnogo novaca trošila na javne gozbe i raznovrsnu hranu koju je konzumirala u društvu visoko pozicioniranih činovnika Han dinastije. I ne čudi obzirom da je njen grob bio krcat velikom količninom hrane i vina za buduči svijet.


Kovčeg u kojemu je Han diva pronađena (u zadnjem je pronađeno tijelo Han dive)


S arheološkog stanovišta, Xin Zhui je bila sahranjena u ne jednom nego četiri velika kovčega koja su čuvala centralni kovčeg gdje je ova dama spavala u miru više hiljadama godina. Grobni prilozi osim hrane i vina su sadržavali kozmetiku i kozmetičke preparate, svilu, više od 168 keramičkih figurina koje su tamošnji arheolozi interptretirali kao pratilje ove dame koje trebaju da joj prave društvo u zagrobnom životu (kao konkubine cara Qin-a u njegovom mauzoleju). Grobnica je počivala na 13. metara dubine gdje su se nalazili kovčezi u kojima je počivala ova veličanstvena dama. (Keramičke figurine, vjerovatno zagrobne pratilje Han Dive, Muzej u Hunan-u).


Grobnica Han dive, rekonstrukcija
 Izvor: gettyimages.com

Kada je tijelo izvađeno iz kovčega u kojemu je Xin Zhui počivala, kineski arheolozi došli do zapanjujućeg otkriča obzirom da je tijelo plivalo u vodi za koju kineski arheolozi nisu uopšte našli objašnjenje. Smatra se da je centralni kovčeg bio napunjen misterioznom tekučinom koja je tako dobro očuvala tijelo Han dive do te mjere da kada su je otvorili, pronađeni su ostaci 'koštica' lubenice, posljednjeg jela koje je ova dama pojela prije smrti.

Xin Zhui je umrla u pedesetoj godini svoga života najvjerovatnije od srčanog infarkta koji je bio uzrokovan od njene velike težine i veoma bogatim apetitom, obzirom da je ova dama uživala u hrani. Autopsija izvedena 1972. godine na njenom tijelu u provincijskom muzeju u Hunan-u, potvrdila su preptostavke kineskih arheologa i antropologa da je kineska diva dohakala samoj sebi prevelikom količinom hrane.

U arheološkom i antropološkom svijetu, otkriće Han Dive smatra se najvažnijim otrkičem 21. vijeka posebice što nigdje na svijetu do sada nisu otkriveni tako dobro očuvani ostaci nakon više od dvije hiljade godina. Što hoće reči da su ljudi koji su se pobrinuli za tijelo Xin Zhui u trenutku njene smrti poznavali tehniku mumificiranja koja je i dan danas velika misterija. Uglavnom, Xin Zhui je danas u redovnoj izložbi muzeja u Mavangdui-u, Hunan koji se brine o stanju ove nevjerovatne žene koja svjedoči o moći, bogastvtu i raskošnom životu Han dinastije. 

Reference:

1. The enduring mystery of lady of Dai
http://www.ancient-origins.net/ancient-places-asia/enduring-mystery-lady-dai-mummy-001357

2. Funeral banner of Lady Dai
https://www.khanacademy.org/humanities/art-asia/imperial-china/han-dynasty/a/funeral-banner-of-lady-dai-xin-zhui

3. Kratka biografija Xin Zhui
https://en.wikipedia.org/wiki/Xin_Zhui



Share:

No comments:

Post a Comment

My Twitter news

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Pages

Theme Support

Need our help to upload or customize this blogger template? Contact me with details about the theme customization you need.