Arheologija: Veliki Kineski zid


Autorski članak: Veliki kineski zid
Daily facebook archaeology post, 
Piše: Amar Tufo

Veliki kineski zid su Kinezi sagradili još prije 2500. god. pr. n. e. Veliki kineski zid je dug oko 10. 000 km. Njegovu gradnju zapoćeo je Qin Shi Huangdi 秦始皇帝 prvi car Kine >> Huangdi 黃帝 doslovno znači prvi car, titula koju će kasnije nositi svi buduči vladari Kine <<. Kasnije je zid dorađivan sve do 17. stolječa a največi dio zida poslje Qin dinastije izgradila  je dinastija Ming 大明 u 13. stoljeću. 

Veliki kineski zid je trenutno najveće djelo ljudskog inženjerstva u starom svijetu ikada ali je kao takav poduhvat odnjeo milionske žrtve teškog rada, bolesti, i kuge pa se zid još naziva i Zidom Smrti. Sve one iscrpljene radnike koji su se tokom gradnje izmorili ili nisu više bili korisni, car je dao pogubiti ili da ih se žive zakopa pod sam zid kao opomena svima onima koji se na bilo koji način suprostave Qinovom režimu.  

Dole na slici se vidi tehnika gradnje Velikog zida poznata još kao "zbijena-zemlja". Tehnika gdje radnici naprave kvadratni ram i zatim u njega nabijaju zemlju kamenim čekičima kako bi ju ojačali i pripremili za pečenje. 

Car Qin dao je zid izgraditi kako bi spriječio upade barbarskih nomadskih hordi s Euroazijskih stepa koji su napadali granice njegova carstva. Danas, nakon punih 2500. godina, Veliki Kineski zid nije više ona snažna građevina koja je nekada bio i vrijeme ga je uzelo za zub te godine 2012, kineske vlasti su prijavile da je zid izgubio 22% svoje dužine koja je bila izgrađena za vrijeme dinastije Ming. Danas se zid nalazi u projektu obnove i restauracije kako bi  se on sačuvao za buduće naraštaje.

 
Slika1: Gradnja Velikog zida tehnikom "zbijene-zemlje" 

Kulturne analogije: Hadrijanov zid


Hadrijanov zid ili Rimski zid - dao ga je izgraditi car Hadrijan oko 122. godine u svrhu obrane provincije Britanije od napada Pikta sa sjevera. Gradnja zida je trajala oko 10. godina u periodu od 122 - 132. god. n. ere. Zid je bio dužine oko 117. km, imao je 14 osmatračnica u kojima je bila stacionirana vojska koja je budno čuvala granice rimske provincije Britanije. Danas se zid nalazi na UNESCO kulturnoj baštini te pored Limes Germanicus i Antoninovog zida predstavlja domet rimske inženjerije i gradnje toga vremena.

 Reference:

The Great wall of China

Hadrianov zid
Share:

No comments:

Post a Comment

My Twitter news

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Pages

Theme Support

Need our help to upload or customize this blogger template? Contact me with details about the theme customization you need.