• This is default featured slide 1 title

    Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by NewBloggerThemes.com.

  • This is default featured slide 2 title

    Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by NewBloggerThemes.com.

  • This is default featured slide 3 title

    Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by NewBloggerThemes.com.

  • This is default featured slide 4 title

    Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by NewBloggerThemes.com.

  • This is default featured slide 5 title

    Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by NewBloggerThemes.com.

Merneptah i vojna kampanja u Libiji


Stručni arheološki članak
Piše: Amar Tufo


Kratki uvod: U ovom članku autor se bavi Narodima s Mora koji su tijekom 5. godine vladavine faraona Merneptaha oko 1207. god. pr. n. e u savezu sa libijskim kraljem Merjejem napali Egipat u pratnji svojih porodica i volovskih zaprega. Bijahu to Šerdana, Ekveš, Luka, Šekeleš, i Tereš što poraženi padoše zajedno sa libijskim kraljem Merjejem, sinom Dedovim koji je doživio strašan kraj kao i oni koji ga podržaše u napadu njegovu.

Ključne riječi: Narodi s Mora, Merneptah, Šerdana, Ekveš, Luka, Šekeleš i Tereš

Uvod: 

Etnogeneza Naroda s Mora poprište je teških rasprava koje su do sada svaki put izrodile seriju novih pitanja na koje još odgovora nema. Po pitanju kolapsa ili odmazde civilizacija tijekom kasnog brončanog doba, arheologija je otkrila niz gradova koji su doista razoreni znatno ranije prije nego li su Narodi s Mora bili na njihovim kapijama. Čak šta više, pojedini gradovi su zasigurno bili spaljeni, napušteni ili razrušeni prije nego li su Narodi s Mora došli do njih pa tako u istom tom kontekstu valja gledati i na nekoć močna carstva Anatolije, Egejskih ostrva, Sirije, Levanta pa i Kanana. U osnovi sam kolaps civilizacija kasnog brončanog doba je tema koja je još uvijek aktivna na stolu, tema koja je do sada izrodila nove teorije i otvorila neka nova pitanja uzroka misteriozne odmazde koja se desila u istočnom Mediteranu za koju se krive Narodi s Mora, prirodne katastrofe, bolesti, kuge, suše, ekonomski kolaps, ali i unutarnji građanski ratovi koji su doveli do raspada velikih carstava, unutarnjih pobuna i ratova. Svi ovi uzroci predstavljaju valjane pretpostavke kojima se objašnjava misteriozan kolaps kasnog brončanog doba te se nijedna od ovih pretpostavki ne može negirati ali niti zasigurno potvrditi. No, vratimo se Narodima s Mora koji predstavljaju sinonim za odmazdu koja je nastala krajem kasnog brončanog doba u istočnom Mediteranu, Bliskom Istoku. U rasprava koje se vode oko Naroda s Mora njihova etnogeneza je još uvijek nejasna i nikada do sada nije otkriven niti jedan arheološki lokalitet koji bi se mogao dovesti u vezu sa Narodima s Mora, niti nam je poznat ni jedan grad do sada iskopan iz period 1350 - 1200. god. pr. n. e da pripada Narodima s Mora. No, vrlo interesantan podatak nalazimo kod faraona Merneptaha, sina Ramzesa II, vladara devetnaeste dinastije koji je za vrijeme 5. godine svoje vladavine bio bitku u Libiji s libijskim kraljem Merjejem i njegovim saveznicima Narodima s Mora koji su se odvažili i napali Egipat. Što je bio ishod te bitke i kako je ta bitka okončana, saznat ćete u ovom kratkom članku.

Merneptahova pobjeda u Libiji

Dakle, faraon Merneptah (1213 - 1203. god. pr. n. e) je trinaesti sin Ramzesa II, vladar devetnaeste dinastije koji Egiptom vlada skoro deset godina. Za vrijeme svoje 5. godine vladavine oko c1207. god. pr. n. e, faraon Merneptah je došao u sukob s libijskim kraljem koji je u savezu s Narodima s Mora napao Egipat. Ovaj nam je sukob poznat zahvaljujuči >> Velikom Zapisu s Karnaka <<, Atribis Steli, i Himni Pobjede. 

Na zapisu se pominje kako je libijski kralj Merjej, sin Dedov poveo svoje saveznike Šerdana, Ekveš, Luka, Šekeleš, i Tereš u pratnji svojih porodica, žena, djece i volovskih zaprega put Egipta. (D'amatu - Salimbeti, 2014: 8).

Faraon Merneptah nije želio da dozvoli tim Narodima da uđu u deltu Nila te je odlučio da odbije invazore bez obzira na razlog njihovog dolaska. Na stubu u Karnaku, Merneptah kazuje o ishodu bitke koju je bio s invazorima:
[ … opisujuči svoju veličanstvenu pobjedu što ju je ostvario u zemlji Libijskoj ...]
    Očajni, propali kralj Libije je pao zajedno sa strijelcima svojim Šerdana, Ekveš,
   Šekeleš, Luka i Tereš, uzimajuči najbolje ratnike i svakog ratno sposobnog
  čovjeka njegove zemlje...”                                                                 (Cline, 2014: 7)

 Dalje u tekstu se pominje lista zarobljenika koji su teško poraženi, pali u ruke Egipčanima gdje se između ostalog pominje i sudbina invazora koji su se odvažili napasti Egipat. Tako se, primjera radi, pominje sveukupan broj onih koji su ubijeni ili kao zarobljenici dovedeni u Egipat, njih sveukupno 9, 376. Večina porobljnih pripada Libijcima (Libu prema Hijeroglifima), dok dobar broj otpada i na pomenute Narode s Mora. Tako Merneptah pominje da je poklao 222 pripadnika Šekeleš, 742 pripadnika Tereš, dok za Ekveš i Šerdana se ne zna broj ubijenih niti porobljenih. Merneptah je ovaj svoj trijumf izražavao u broju odsječenih ruku neprijateljima koje bi donjeo natrag u Egipat kao dokaz svoje pobjede za što bi bivao nagrađen.


Sl1: Odsjecanje ruku ubijenima nakon bitke kod Kadeša (Detalj iz Luxora) 
( D'amatu - Salimbeti, 2014: 11)

Interesantan podatak je i ratni plijen što ga je Merneptah donjeo iz domovine poraženih natrag u Egipat pa se tako pominje 9. 111bakrenih mačeva zaplijenjenih kod naroda Mešheveš i Libijaca (Labu), oklopa, finog posuđa, stoke i koza. Vrlo interesantan podatak koji se pominje u tekstu stuba u Karnaku jeste što se narodi Ekveš, Šekeleš i Šerdana pominju da su bili obrezani (osunečeni). (D'amatu - Salimbeti, 2014: 9). 
Sl2: Šerdana ratnici (Detalj iz hrama Abu Simbel)
Šerdana - narod koji se najranije pominje u Amarna pismima c. 1400 - 1350. god. pr. n. e. u službi Egipatskog garnizona u Biblosu. Pretpostavlja se da su bili plačenici koji su se borili čas na strani Hetita čas na strani Egipčana. Na steli u Tanisu, Ramzes III prenosi da je “… uništio sam Šerdana zajedno sa brodovima njihovim a donji Egipat je prespavao mirnu noč”. U Papirus Harisu, Ramzes III pominje da su Šerdana i Vešheš dovedeni kao zatvorenici u Egipat gdje ih je on naselio u okolici Egipta u utvrđenjima sa imenom njegovim gdje su dobivali godišnje zalihe odječe i žita. Ovo nam govori da su Šerdana bili relativno blizu Egipta vjerovatno u Kananu gdje su dobijali godišnje zalihe odječe i žita. Takođe se pominju kao tjelohranitelji Ramzesa II . Porijeklo Šerdana se ne zna i do danas nije utvrđen niti jedan grad ili zemlja sa njihovim imenom. No, mnogi stručnjaci su mišljenja da su oni potekli iz Sardinije gdje ih se povezuje sa Nuragi kulturom (1800 – 1200. pr. n. e ), kulturom ranog bronzanog doba Sardinije koja je poznata po svojim kolosalnim cirkularnim građevinama i golemim bunarima za koje mnogi smatraju da su ih gradili 'divovi'. Smatra se da su nakon poraza koje su im nanjeli Egipčani oni zapravo tek tada naselili Sardiniju koja je postala njihovo utočište te je otok tada i dobio svoje ime Sardinija kako ga i danas zovemo. No, ovo treba svakako uzeti za rezervu jer nema nikakvih pouzdanih arheoloških dokaza koji bi išli u prilog Šerdana kao narodu koji je potekao iz Sardinije a kamo li da su je kasnije naselili. (Cline, 2003: 111)
Sl2: Šerdana ratnici u plačeničkoj službi Hetita u bitci kod Kadeša 1275. god. pr. n. e protiv Ramzesa II

 Razlog zašto sam za Šerdana naveo njihov opis prema kronikama koje imamo zahvaljujuči Amarna pismima jeste i taj što je Šerdana narod jedan od dva naroda za koje postoje pretpostavke o etnogenezi i porijeklu. Osim toga, teorija o Sardiniji koja se pripisuje Šerdana narodima kao njihovom domovinom za sada je na dugom štapu jer nema arheološke potvrde niti ostataka materijalne kulture koja bi išla u prilog takvoj teoriji. Ono što se za utjehu zna jeste kako su ovi ratnici izgledali. Dakle, na reljefnim prikazima u Medinet Habu, Šerden ratnici su prikazani sa dugim mačevima i na glavi rogatim šljemovima koji na sredini imaj sunčani disk. U osnovi, Šerdana narodi su uživali visok ugled i status do te mjere da im je Ramzes III odobrio dobar dio zemljišta i naselio ih u okolici Egipta gdje su bili djelom egipatske vojske. 

Upravo ova činjenica mi daje odgovor na pitanje: "Zašto se među pobijenim i poklanim neprijateljima ne pominju Ekveš i Šerdana pa niti Luka? ". Odgovor na ovo pitanje je vrlo lahko dati imajuči na umu da su Šerdana, Ekveš pa i Luka bili jako neustrašivi ratnici koji su kao plačenici garantovali sigurnu pobjednu. Stoga su s vremena na vrijeme mjenjali strane s pobunjenika na saveznika čime su kod Egipčana uživali visok ugled zbog neustrašivosti u ratu da im je Ramzes podario dio zemljišta i naselio ih u okolici Egipta a zauzvrat su mu pružali vojne usluge svaki put kada je za to bilo potrebe. (Amar Tufo, 2015). 

Na samom kraju Narodi s Mora su puno više nego samo neki invazori koji su se otisnuli morem u svojim ratnim brodovima gdje zemlja za zemljom nestajala. Nitko im se nije smio suprostaviti pa čak ni Hati, Qode, Karkemiš, Arzava, svi oni padoše pod njihovom najezdom (Cline, 2014: 3) a onda u drugom djelu teksta kod Merneptaha saznajemo kako su Narodi s Mora u savezu s Libijskim kraljem Merjejem, volovskim zapregama i porodicama svojim krenuli put Egipta ne samo kako bi razarali, palili, rušili ili pljačkali nego da bi se tu i naselili. Dakle, Narodi s Mora se nikako ne smiju niti se mogu u potpunosti okriviti za odmazdu koja se desila krajem kasnog brončanog doba niti im se mogu pripisati sva ona razaranja koja su se desila u istočnom Mediteranu jer su u osnovi i oni sami bili zasigurno protjerani iz domovine svoje bez obzira kojim razlogom i bez obzira šta ih je natjeralo na masivne 'invazorske' migracije, bitno je da su oni bili u pokretu i jeste istina je, neki su gradovi doista pali pod njihovim oružjem ali su i oni sami bili žrtva nekih nadmočnih invazora koji su ih protjerali iz njihove domovine ili je Majka Priroda i njima presudila te svojim razornim prirodnim katastrofama uništila njihove domove, svojim sušama opustošila njihove usjeve, nemilosrdnim potresima i cunamijima sravnila i porušila gradove njihove. No, kako je zaista bilo, možda nikada i nečemo saznati pa i ne moramo. Barem imamo priču i uspomenu o Narodima s Mora, narodima koji su zauvijek promijenili antički svijet i uveli ga u jednu potpuno novu epohu, epohu željeznog doba. 
Članak: Merneptah i vojna kampanja u Libiji
Filozofski fakultet Sarajevo
Katedra za Arheologiju
Originalni članak: Narodi s Mora
Autor: Amar Tufo, 2015


Share:

Arheologija: Veliki Kineski zid


Autorski članak: Veliki kineski zid
Daily facebook archaeology post, 
Piše: Amar Tufo

Veliki kineski zid su Kinezi sagradili još prije 2500. god. pr. n. e. Veliki kineski zid je dug oko 10. 000 km. Njegovu gradnju zapoćeo je Qin Shi Huangdi 秦始皇帝 prvi car Kine >> Huangdi 黃帝 doslovno znači prvi car, titula koju će kasnije nositi svi buduči vladari Kine <<. Kasnije je zid dorađivan sve do 17. stolječa a največi dio zida poslje Qin dinastije izgradila  je dinastija Ming 大明 u 13. stoljeću. 

Veliki kineski zid je trenutno najveće djelo ljudskog inženjerstva u starom svijetu ikada ali je kao takav poduhvat odnjeo milionske žrtve teškog rada, bolesti, i kuge pa se zid još naziva i Zidom Smrti. Sve one iscrpljene radnike koji su se tokom gradnje izmorili ili nisu više bili korisni, car je dao pogubiti ili da ih se žive zakopa pod sam zid kao opomena svima onima koji se na bilo koji način suprostave Qinovom režimu.  

Dole na slici se vidi tehnika gradnje Velikog zida poznata još kao "zbijena-zemlja". Tehnika gdje radnici naprave kvadratni ram i zatim u njega nabijaju zemlju kamenim čekičima kako bi ju ojačali i pripremili za pečenje. 

Car Qin dao je zid izgraditi kako bi spriječio upade barbarskih nomadskih hordi s Euroazijskih stepa koji su napadali granice njegova carstva. Danas, nakon punih 2500. godina, Veliki Kineski zid nije više ona snažna građevina koja je nekada bio i vrijeme ga je uzelo za zub te godine 2012, kineske vlasti su prijavile da je zid izgubio 22% svoje dužine koja je bila izgrađena za vrijeme dinastije Ming. Danas se zid nalazi u projektu obnove i restauracije kako bi  se on sačuvao za buduće naraštaje.

 
Slika1: Gradnja Velikog zida tehnikom "zbijene-zemlje" 

Kulturne analogije: Hadrijanov zid


Hadrijanov zid ili Rimski zid - dao ga je izgraditi car Hadrijan oko 122. godine u svrhu obrane provincije Britanije od napada Pikta sa sjevera. Gradnja zida je trajala oko 10. godina u periodu od 122 - 132. god. n. ere. Zid je bio dužine oko 117. km, imao je 14 osmatračnica u kojima je bila stacionirana vojska koja je budno čuvala granice rimske provincije Britanije. Danas se zid nalazi na UNESCO kulturnoj baštini te pored Limes Germanicus i Antoninovog zida predstavlja domet rimske inženjerije i gradnje toga vremena.

 Reference:

The Great wall of China

Hadrianov zid
Share:

RECENZIJA: Ubuntu Linux 15.04


Autorski članak:
piše: Amar Tufo

Nedavno sam uradio upgrade sa Ubuntu 14.10 Utopic Unicorn na novije izdanje ove mega popularne Linux distribucije Ubuntu 15.04 Vivid Vervet.  No, kako sam uradio upgrade na laptopu koji ima poprilično kvalitetne performanse uvidjeo sam da podizanje Ubuntu-a previše traje i da mu treba punih 30 sekundi da se podigne. Tako sam uradio clean install Ubuntu 15.04 i odlučio da napišem ovaj svoj članak o tome šta je to Linux Ubuntu 15.04 donjeo, koje su to novine a šta su po mom mišljenju mane ove distre.

___________


Slika1: Performanse mog laptopa Fujitsu Siemens

Dakle, radi se kako sam već i istakao o laptopu solidnih performansi Intel Core 2 Duo, 2.20 GHz procesor i 2GB RAM. Uglavnom dovoljno da podnese Ubuntu Linux koji na njemu radi kao podmazan. Instalaciju sam proveo preko USB stika koristeči PenDrive USB installer koji je odmah zapoćeo instalaciju Ubuntu-a. Primjetio sam popriličnu brzinu tijekom učitavanja install manager-a Ubuntu-a koji je evo već 5. godina tradicionalno isti ali i jednostavan.


Slika2: Instalacija Ubuntu-a 15.04

Korisnicima se nudi instalacija Ubuntu-a uporedo s Windows-om gdje korisnik preko GRUB-a bira OS koji će da koristi ili instalacija samo Ubuntu-a što sam ja i uradio. Instalacija je trajala svega 15. minuta i uz standardne screenšotove novosti koje donosi Ubuntu 15.04 instalacija je provedena uspješno.

Nakon instalacije primjetio sam da nema nekih bitnih izmjena u interfejsu pa vas dočeka Unity na koji smo već navikli još od Ubuntu 11.04. Ono što se po defaultu nalazi u Ubuntu jeste ona ista skupina predinstaliranih programa među kojima se nalazi Libre Office jedan od najpopularnijih uredskih paketa za obradu teska, tabela i prezentacija koji je uz to još i besplatan, tu je i standardno Ubuntu Software Center koji omogučava korisniku instalaciju aplikacija iz bogatih repozitorija i raznih kategorija i Amazonova aplikacija koja korisniku omogučava kupovinu raznih stvarki preko njihove online prodavnice. Obzirom da ne koristima Amazon kao online servis kupovine ja to obično na samom startu uklonim iz Ubuntu-a.

Po završetku instalacije bilo koje dosada Ubuntu distre obična napravim manja podešavanja koristeči Ubuntu Tweak. Ubuntu Tweak je jednostavna aplikacija bogatog interfejsa namjenjena Ubuntu korisnicima koja omogučava podešavanje svih karakteristika vašeg Ubuntu-a, od updatea, korisničkih tema, instalacije aplikacija pa do Ubuntu Janitora. Od manjih twekova koje napravim treba istači podešavanje u Security & Privacy aplikaciji koja omogučava korisniku da onemoguči sistemu da snima sve akcije na vašoj radnoj površini ali i da onemogučite online rezultate u Dash pretragi.


Slika3: Nema potrebe da svako zna šta vi radite 


Slika4: Ne prikazuj nikakve online rezultate Dash pretrage

Jedna od dodatnih stvari koje ja obično uradim jeste promjena Update podešavanja u  Software & Updates aplikaciji. Kod mene obično stoji Ubuntu server Bosnia archive odakle Ubuntu dobavlja sve 'updejte' pa ja postavim default Main Ubuntu server. Ovu promjenu napravim obično pošto sam primjetio kako pod bh serverom update izbaci error jer ne može da obnovi primjerice Ubuntu Linux kernel pa nakon promjene update prođe bez problema. 

U osnovi sam kako sam već i ranije kazao pozadovoljan sa Ubuntu sistemom koji je odličan izbor kako prosječnim korisnicima pa tako sigurno i poslovnim korisnicima. Ubuntu je moja preporuka svima koji imaju starija računala ili laptope sa solidnim performansama da ovom sistemu pruže jednu priliku i nauče nešto novo, novo iskustvo i znanje koje je neprocjenjivo. Ako niste nikada radili solo instalaciju Ubuntu-a, nema problema tu je za vas dual boot koji vam omogučava instalaciju Ubuntu-a pokraj Windows-a. 


Slika5: Dual boot Ubuntu / WIndows7

Ili možete napraviti solo instalaciju Ubuntu koja je praktički vrlo jednostavna, na vama je samo da potvrdite instalaciju Ubuntu-a i kasnije da unesete vaše ime, nickname i admin lozinku i pustite install manager Ubuntu-a da završi ostatak posla. Kasnije se možete igrati sa vašim Ubuntom, izvršiti neka manja podešavanja i prilagoditi sistem onako kako to vama najbolje odgovara. A ako negdje i zapnete ne brinite se ništa tu je za vas aktivna Ubuntu Zajednica i Ubuntu Forumi poput AskUbuntu.com na kojima možete pronači sve odgovore na bilo koje pitanje koje imate pa i rješenja pojedinih problema ako na iste kojim slučajem naletite. 
Na kraju imajte jedno na umu: "Ubuntu je besplatan, slobodan, siguran, prijateljski nasloje i trenutno jedan od najpopularnijih Linux distribucija u svijetu sa više od 35. miliona korisnika i zajednicom koja aktivno bdije nad njim puna 24 sata. "

Ubuntu Linux - Linux za ljudska biča

Reference:

Vidi: 11 stvari koje trebate uraditi nakon instalacije Ubuntu-a 15.04

Zašto je Linux sigurniji nego bilo koji drugi OS


Share:

My Twitter news

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Pages

Theme Support

Need our help to upload or customize this blogger template? Contact me with details about the theme customization you need.