Gašenje GUEST naloga u Linux Mint-u


U ovom kratkom članku demonstrirat ću način gašenja GUEST ili gost naloga unutar Linux Mint distribucije. Ja koristim Linux Mint 18.3 Silvia MATE ediciju ove popularne distribucije koja je 32-bitna i na kojoj ćete vidjeti način gašenja guest naloga. Ukratko, guest nalog omogučava 'neovlašten' ili neželjen pristup onim korisnicima koji nisu administratori vašeg sistema niti imaju pristupnu lozinku s tim što sav njihov rad se kasnije briše po gašenju laptopa ili računala. 

Piše: Amar Tufo
26. Januar 2018

Nakon kratkog uvoda u ovaj kratki tutorijal, možemo polahko krenuti dalje. Ukoliko ste i ranije koristili Linux Mint kao što sam ja prethodnu ediciju Linux Mint 18.2 Sonya MATE, onda ste sigurno i sami radili željena podešavanja kako bi Linux Mint radio onako kako vi to želite. Pretpostavljam da je i vama smetao guest nalog pa ste ga kao i ja odlučili ugasiti. A evo i kako se riješiti guest naloga. 

Prvu stvar koju trebate otvoriti jeste klik na Linux Mint logo u donjem lijevom uglu > Administration > Login Window što će otvoriti prozor dijalog koji izgleda ovako.


Slika 1: Login Window dijalog sa guest nalogom Linux Mint-a
Izvor: /home/amar/Desktop/slika1

Trebate imati na umu da će prilikom pokretanja Login Window dijaloga, isti dijalog od vas tražiti vašu root lozinku kako bi pristupili administratorskim podešavanjima vašeg sistema što uključuje i gašenje guest naloga. Nakon što dobijete pristup, sve što treba da uradite je da odaberete opciju Allow guest sessions * OFF i na sljedećem butanju vašeg Linux Mint-a, guest nalog neće biti prisutan.

Možda vas zanima i ovo . . . 

Kako ugasiti guest nalog u Ubuntu Linux-u?



Ukoliko vam se dopada ovaj članak molim vas da ga podijelite na društvenim mrežama, lajkajte, komentarišite, sve je dobro došlo. Do narednog čitanja.

Share:

No comments:

Post a Comment

My Twitter news

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Pages

Theme Support

Need our help to upload or customize this blogger template? Contact me with details about the theme customization you need.