Arche OS - arheološki operativni sistem


Archeo OS v5 - Theodoric
Izvor slikehttp://www.archeos.eu/  

Arheologija iako nije egzaktna znanost ona je danas znatno uznapredovala i kao takva jedina otvara prozor u prošlost, mogučnost da se vratimo nekoliko hiljada godina unazad i da donekle saznamo kako su to živjeli ljudi prije nas. Obzirom da danas sve počiva na računalima i da je 21 stoljeće era robotike i računalnih tehnologija, arheologija je se mora prilagoditi tehnološkim standardima i novitetima te ih adekvatno primjeniti u svojim oblastima. Tako mi arheolozi danas možemo vrlo lahko dobiti 3D model snimkom totalne stanice iz fototački koje smo prethodno na terenu obilježili i uz pomoću AutoCAD-a kreirati precizan 3D model terena, kuće, gradine, villa rustice, hrama ili bilo koje druge željene građevine.                                                                

Piše: Amar Tufo
Student Arheologije, 
Filozofski fakultet Sarajevo
27 Decembar, 2015

No, hvala Bogu pa postoji Linux koji je mislio i na arheologiju i kao takvu je imao u planu.  Moj blog po prvi put donosi članak o prvom izvanrednom arheološkom operativnom sistemu po imenu Arche OS. Ovaj GNU/Debian baziran operativni sistem je razvila grupa italijanskih arheologa čiji je cilj promovisanje besplatnog slobodnog softwera otvorenog koda i GNU/GPL licence. Najbolja stvar je što Arche OS predstavlja prvi operativni sistem u službi jedne nauke kakva je arheologija, pa kao takav dolazi upakovan sa setom pažljivo odabranog softwera za obradu bilo koje vrste arheoloških podataka. 

Arche OS sada u svom petom izdanju kodnog imena Theodoric (kralj Teodorik Veliki Ostrogotski 454 - 526), dolazi sa podrazumjevanim softwerom koje obično nalazimo u svim Linux distribucijama od Libre Office-a 5.0, GIMP, Brasero Disc Burnera, Mozilla Firefox web preglednika, Terminala, VLC Media Playera za multimedijalnu produkciju velikog broja formata datoteka i drugog standardnog softwera.

Obzirom kako je ovo isključivo arheološki operativni sistem, Arche OS je opremljen arsenalom močnog ali open source arheološkog softwera kao što je Blender, 3D modeling i rendering program, Makehuman, open source program za kreiranje 3D ljudskih figura, FreeCAD, open source program za 3D modelovanje te set GIS (Geographic Information System) alata. Tu je takođe InkScape, program za obradu vektorske grafike, te Stippler programčić za obradu mozaičnih figura u močne 2D/3D modele. 


Primjer Fotogrametrije (Arche OS v5.0)

Arche OS između ostalog donosi program Fotogrametriju, metoda koja omogučava arheolozima da kreiraju 3D model ili skicu na osnovu tačnih mjera fotografije u realnom vremenu. Upravo za tu svrhu Arche OS je opremljen softwerom po imenu Insight 3D, program koji omogučava kreiranje 3D modela na osnovu fotografije ili video snimka objekta.

 Insight 3D (Arche OS v5.0) 

Na kraju što reči do samo riječi hvale. Treba svakako pohvaliti trud italijanskih arheologa koji su se pobrinuli da arheologija kao nauka dobije i svoj prvi arheološki operativni sistem Arche OS, vjerovatno i jedini takav operativni sistem u službi ove nauke koji predstavlja prvo alternativu Windowsu i komercijalnom softweru zatvorenog koda te arheologe i studente arheologije uvodi u svijet Linux-a i slobodnog besplatnog softwera otvorenog koda. Upotrebom Arche OS-a studenti i arheolozi imaju mogučnost da upoznaju prave čari arheologije, one arheologije koja promiče korištenje i upotrebu Linux u svakodnevnim zadacima bilo u laboratoriji ili na terenu. 

Lista poveznica:
  1. Arche OS http://www.archeos.eu/index.html  
  2. Arche OS Academia. edu http://www.academia.edu/1705295/ArcheOS_v.4_the_new_release_of_the_Archaeological_Operating_System  
  3. Archeo OS GitHUB https://github.com/archeos/ 
Share:

No comments:

Post a Comment

My Twitter news

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Pages

Theme Support

Need our help to upload or customize this blogger template? Contact me with details about the theme customization you need.