• This is default featured slide 1 title

    Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by NewBloggerThemes.com.

  • This is default featured slide 2 title

    Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by NewBloggerThemes.com.

  • This is default featured slide 3 title

    Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by NewBloggerThemes.com.

  • This is default featured slide 4 title

    Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by NewBloggerThemes.com.

  • This is default featured slide 5 title

    Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by NewBloggerThemes.com.

Iz moje Inkscape radionice - Moja nova redizajnirana akreditacija



Ne mogu se pohvaliti nekim iskustvom u grafičkom dizajnu, ali mogu za sebe da kažem da sam jedna osoba koja ima svo vrijeme ovog svijeta na raspologanju kada govorimo o sticanju novih znanja i vještina. Pošto sam već više od sedam godina u Linux vodama a od nedavno sam i u Linux system administraciji, potrudio sam se da dizajniram sopstvenu akreditaciju koristeći upravo Inkscape i svoj Ubuntu 16.04 LTS. 

Piše: Amar Tufo
Linux bloger

Naslovna slika ovog mog članka je upravo dizajnirana koristeći Inkscape. A što se tiće moje akreditacije, ja sam zaista iskoristio svo svoje znanje i maštu prilikom dizajna kako bi moja akreditacija izgledala dobro i čitljivo. Evo kako ona izgleda.


Slika 1: Akreditacija - prednja strana
Izvor slike: /home/amar/Desktop/slika1.png

Iako je logo moje web stranice crvene boje (također urađen koristeći Inkscape), ja sam smatrao da bi moja akreditacija izgledala jako fino u ovoj crvenoj boji. Ukratko, tu su dvije kose crte plave i crne boje iznad i ispod gdje se nalazi tekst kao što je ime i prezime vlasnika, web stranica i e-mail. U sredini je maleni krug sa bijelom kružnom ivicom oko moje slike. 

Ono što je jako dobro u vezi ove moje akreditacije jeste i to što ona ima i zadnju stranu na kojoj sam dodao linkove društvenih mreža a ona izgleda ovako.


Slika 2: Akreditacija - zadnja strana
Izvor slike: /home/amar/Desktop/slika2.png

Na zadnjoj strani moje akreditacije možete vidjeti linkove društvenih mreža koje ja redovno koristim, iako sam na LinkedIn-u dosta aktivniji nego na drugim mrežama. Pored društvenih mreža je u sredini maleni krug unutar kojeg se nalazi Tux, maskota Linux-a Iako sam budući GNU/Linux administrator, ja to nisam stavio na svoju akreditaciju jer nije bilo potrebe obzirom da sam još uvijek u pripremi za Linux LPIC-1 certifikat.

A sada ono glavno. Obzirom da sam dizajn svoje nove akreditacije radio u Inkscape, dostupne su obje .svg datoteke za uređivanje s Ubuntu Light fontom koji sam koristio za tekst. S druge strane, ja sam uradio i mali tweak gdje sam promijenio boju svoje akreditacije koju ću da izradim i koristim a evo kako finalna verzija izgleda.



Nekako mi se više dopalo da ovi ukrasi budu crne boje, kosa pruga ili crta je zadržala svoju plavu boju a tako sam ja podebljao kružne ivice na 10 piksela. Oba kruga gdje se nalazi moja fotografija i Tux su obojeni plavom bojom. Također su tvekovane i dimenzije website i e-mail ikonice na prednjoj strani moje akreditacije. Tako da će ovo biti moja zvanična akreditacija koja će uskoro biti izrađena.





Šta reći na kraju? Pa ja sam zaista zadovoljan i sretan kako je ovaj moj osmišljeni dizajna ispao jer sam ovu svoju akreditaciju u potpunosti sam izradio koristeći Inksape i Ubuntu Linux 16.04 prilikom čega sam učio rad sa Inkscape-ovom olovkicom koja omogučava iscrtavanje oblika kao što su ove kose pruge koje vidite na gornjim slikama. S druge strane, ovo mogu da računam kao iskustvo u grafičkom dizajnu te korištenju alata kao što je Inkscape, GIMP i drugi iz porodice open source softwera. Stoga, ukoliko ste grafički dizajner a odlučili ste migrirati na Linux, ne brinite te se za APhotoshop jer Inkscape i GIMP mogu podjednako dobro odraditi sve vaše zadatke. Toliko od mene i do čitanja.

Share:

Iz dnevnika budućeg GNU/Linux admina - Uklanjanje starog Linux kernela



Ja malo duže vremena vodim i svoj osobni Linux blog na LinkedIn-u gdje pišem oko Linux tutorijala, objavljujem kratke Linux savjete te rad sa pojedinim alatima oko Linux administracije. Tako sam nedavno u potpunosti zaboravio da odradim ažuriranja i nadogradnje na svom Ubuntu Mate 16.04 LTS mašini. Evo o čemu je riječ.

Piše: Amar Tufo
Linux bloger

Nedavno dok sam radio instalaciju GIMP-a, terminal je prijavio kako moj Ubuntu ima ostatke starog Linux kernela koji je hronološki išao od aktuelnog 4.15.39 do 4.13. Sveukupno, riječ je o 1 gigabajt teškom smeću kojem nije bilo mjesta u mojoj mašini te je trebalo odmah reagovati. Naime, izvršenjem komande koja slijedi uspio sam ukloniti stari Linux kernel iz svoje mašine. 

sudo apt-get autoremove linux-headers // napomena: ovdje se kopira stari Linux kernel koji se uklanja.


Slika 1: Uklanjanje Linux modula linux-modules-4.15.0-24-generic
Izvor slike: /home/amar/Desktop/slika1.png

Sve što je bilo potrebno na kraju izvesti, jeste pokrenuti sudo apt-get update kako bi se ažurirali repozitoriji. Nakon ove opcije, ja sam provjerio verziju Linux kernela komandom uname -a čime sam dobio sljedeći odgovor.



Slika 2: Provjera verzije Linux kernela
Izvor slike: /home/amar/Desktop/slika2.png

Da biste provjerili da li postoje i kod vas ostaci starog Linux kernela, potrebno je unjeti sljedeću komandu koja je nešto duga pa ću ja u prilog priložiti sliku na kojoj možete vidjeti cijelu komandu.

sudo dpkg --list 'linux-image*'|awk '{ if ($1=="ii") print $2}'|grep -v `uname -r`

Ova komanda će prikazati aktuelnu verziju Linux kernela koji pogoni vašu mašinu kao i starije verzije koje morate ukloniti (slika 3).


Slika 3: Izlistavanje aktuelne verzije Linux kernela kao i starijih verzija
Izvor slike: /home/amar/Desktop/slika3.png

Ova lista može biti i duga ukoliko niste radili uklanjanje starog Linux kernela koji se također može vidjeti u recovery meniju vaše Linux distribucije odabirom te opcije u GRUB meniju. No, budući da sam ja već uradio uklanjanje smeća i starog Linux kernela, kod mene je sistem frišak i optimizovan te koristi akutelnu verziju 4.15.0-29-generic što u praksi i jeste kernel koji treba da pogoni moj Ubuntu 16.04 LTS.


Šta reći za kraj? Bilo da ste Linux administrator, običan korisnik ili želite biti budući Linux administrator, morate znati da ćete jako mnogo posla provesti u obavljanju ažuriranja i nadogradnji Linux mašine bilo da je riječ o desktop ili server-u. To je svakodnevnica jer prilikom ručne instalacije novog Linux kernela kojeg prvo morate kompajlirati iz izvornog koda, potrebno je ukloniti stari kako bi novi Linux kernel uzeo svoj puni mah i pokazao svu svoju moć. Stoga su redovita ažuriranja i nadogradnje vašeg sistema samo jedna stepenica ka kompleksnijim radnjama koje se rade svakodnevno. Do čitanja . . .

__________________________
Članak posljednji put ažuriran
22. Septembar 2018 | 22 : 49 : 15
Share:

My Twitter news

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Pages

Theme Support

Need our help to upload or customize this blogger template? Contact me with details about the theme customization you need.